Καμπύλη απόδοσης των ομολόγων ελληνικού δημοσίου: συγκριτική μελέτη των μεθόδων δημιουργίας της - Ραγάζος, Επαμεινώνδας (2015)
Οι στατιστικές των χρηματοοικονομικών αγορών διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής του ευρωπαϊκού συστήματος των κεντρικών τραπεζών. Η ανάλυση της σχέσης της νομισματικής πολιτικής με τη δομή καθώς και τη δυναμική των χρηματοοικονομικών αγορών, αποτελεί τον σκοπό της χρήσης αυτών των στατιστικών. Η δυνατότητα εφαρμογής των κατάλληλων μεθοδολογιών δημιουργίας τους και η διαθεσιμότητα των χρήσιμων στοιχείων για επεξεργασία, καθορίζουν την ποιότητα και την περιεκτικότητα των διαθέσιμων στατιστικών δεικτών. Στη συγκεκριμένη έρευνα καθορίζονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις στον υπολογισμό των καμπυλών απόδοσης. Στις χρηματοοικονομικές αγορές της ζώνης του ευρώ, είναι ουσιαστική η ανάπτυξη και η εφαρμογή μεθοδολογιών για τον υπολογισμό σημαντικών και συγκρίσιμων δεικτών. Έχοντας ως στόχο τη συνέπεια και τη συγκρισιμότητα, υπάρχει η ανάγκη για μια κοινή μεθοδολογία εκτίμησης των καμπυλών απόδοσης μέσα στο ευρωπαϊκό σύστημα των κεντρικών τραπεζών. Στη συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάζεται το θεωρητικό κομμάτι της διαμόρφωσης της καμπύλης απόδοσης, έχοντας ως στόχο να προετοιμαστεί το έδαφος για την μοντελοποίηση δύο διαφορετικών μεθόδων και να παρουσιαστεί μία συγκριτική μελέτη αυτών των μεθόδων δημιουργίας της. Η συγκεκριμένη έρευνα είναι δομημένη ως εξής: αρχικά παρουσιάζει την έννοια και τις θεωρίες της καμπύλης απόδοσης, αναλύοντας την αγορά των κυβερνητικών ομολόγων στην Ελλάδα. Αφετέρου, παρέχει μια επισκόπηση των θεμελιωδών χρηματοοικονομικών εννοιών που εμφανίζονται στη διαμόρφωση των καμπυλών απόδοσης. Στη συνέχεια, παρουσιάζει μια έρευνα για τη βιβλιογραφία στα μοντέλα των καμπυλών απόδοσης και τις τεχνικές εκτίμησής της. Αυτό το τμήμα επιπλέον δίνει έμφαση στις δυνάμεις και τις αδυναμίες των διαφόρων μοντέλων και δείχνει μερικά προκαταρκτικά συμπεράσματα. Τέλος, υλοποιείται μια πρακτική εφαρμογή και μια συγκριτική μελέτη δύο διαφορετικών μεθόδων προσέγγισης των καμπυλών απόδοσης, της μεθόδου McCulloch, βασισμένη σε spline μέθοδο και της μεθόδου Svensson, η οποία βασίζεται σε συντηρητική συναρτησιακή μορφή.