Αποτελεσματικότητα αγορών στο χρηματιστήριο Αθηνών - Ανάλυση φυσαλίδων - Βέργος, Δημήτριος (2015)
Στον καιρό που ζούμε υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στο χρηματιστήριο και λόγω ελλιπών πληροφοριών στο χρηματιστήριο από πλευράς των επενδυτών δεν είναι πάντα αποτελεσματικές οι αγορές και έχουμε σοβαρές διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κάποια φαινόμενα με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά το φαινόμενο των φουσκών η αλλιώς φυσαλίδων (bubbles).Στην παρούσα εργασία θα παρουσιάσουμε ποιες είναι οι μορφές αποτελεσματικότητας αγορών, ποια φαινόμενα εμφανίζονται κατά περιόδους στο χρηματιστήριο και θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στο φαινόμενο των φυσαλίδων λόγω του ότι είναι το πιο συχνό στην αγορά και το οποίο είναι εκείνο που προκαλεί τις μεγαλύτερες αλλαγές μέσα στο χρηματιστήριο. Οπότε θα εξηγήσουμε αυτό το φαινόμενο θα εξετάσουμε τους λόγους που το προκαλούν και θα εφαρμοσουμε διάφορα έιδη ελέγχων σχετικά με την ύπαρξη φυσαλίδων.