Διοίκηση ανθρώπινων πόρων σε ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα - Νεοφώτιστος, Κάρολος - Ανδρέας (2015)
Τις τελευταίες δεκαετίες οι εταιρείες -οργανισμοί έχουν να αντιμετωπίσουν ουκ ολίγα ζητήματα και πολυποίκιλα προβλήματα όπως εμφανίζονται μέσα από τον επιχειρηματικό και επιχειρησιακό περιβάλλον στη χώρα μας. Οι σύγχρονες επιχειρήσεις - οργανισμοί λειτουργούν μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό. Κάθε επιχείρηση στοχεύει στην επίτευξη αποτελεσμάτων αξιοποιώντας όσο το δυνατόν όλους τους παραγωγικούς πόρους που διαθέτει. Βασικός παράγοντας επιτυχίας αναδεικνύεται ο άνθρωπος (εξού και η Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού), η απόδοση του οποίου χαρακτηρίζει την αποτελεσματικότητα κάθε οργανισμού - επιχείρησης. Στόχος της παρούσας Διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιάσει και να κάνει εμφανές την αναγκαιότητα, αλλά και την σημαντικότητα της Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων στις Τράπεζες (γενικότερα) και –ειδικότερα- στις ελληνικές Τράπεζες (ή τραπεζικά ιδρύματα), που είναι και το κυρίως αντικείμενο της έρευνας της εργασίας μας. Αρχικά, όπως θα δούμε, γίνεται μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην Διοίκηση Ανθρώπινων Πόρων και μετά αναλύεται η έννοια της Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων. Εν συνεχεία γίνεται μία παρουσίαση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος (τράπεζες που υπάρχουν και συμμετέχουν στην Ελλάδα). Σημαντικότατο κομμάτι της εργασίας είναι επίσης και το επόμενο, δηλαδή η αξιολόγηση της απόδοσης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσα στις επιχειρήσεις – οργανισμούς. Τέλος, βασικότατος σκοπός της εργασίας αυτής είναι η κατανόηση της έννοιας «ανάπτυξη στελεχών», καθώς και η σημασία του υπομέρους αυτού για τις Τράπεζες (ή τραπεζικά ιδρύματα). Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η επιτυχία των επιχειρήσεων στα επόμενα χρόνια, αλλά ακόμα και τώρα, θα βασίζεται στο συνδυασμό της Στρατηγικής Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων με τα διεθνή πρότυπα δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε αυτές να ανταγωνισθούν επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο (θα δούμε μέσα στην εργασία μία διεξοδικότερη ανάλυση πάνω σε αυτό το θέμα). Η εργασία αυτή λοιπόν, εκπονήθηκε και συντάχθηκε με σκοπό να αναδείξει τις πολλαπλές αξιολογήσεις διαχείρισης ανθρώπινων πόρων καθώς και τον ρόλο που διαδραματίζει η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού στην αξιοποίηση και αξιολόγηση του προσωπικού των τραπεζικών ιδρυμάτων. Μέσα από αυτή τη μελέτη αναδεικνύεται η σημασία του ανθρώπινου παράγοντα στις τράπεζες, οι οποίες αποτελούν επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή υπηρεσιών.