Μοντελοποίηση διαδικασιών διοίκησης έργων σε εταιρείες παροχής αερίου - Σταματίου, Δημήτριος-Robert (2015)
Στην εργασία εξετάζεται η μοντελοποίηση επιχειρησιακών διαδικασιών με τη χρήση δύο λογισμικών, του Intalio|Designer και του Project System της SAP. Αναλύονται οι αρχές και τα πρότυπα που διέπουν τη μοντελοποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών καθώς και η ανάγκη που οδηγεί σε αυτή. Ακολουθεί μία μελέτη περίπτωσης στην οποία μοντελοποιούνται διαδικασίες της Διεύθυνσης Κατασκευών στην Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής και μελετάται η χρήση του λογισμικού της SAP κατά την εκτέλεση ορισμένων από τις διαδικασίες αυτές.Το Intalio|Designer αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα λογισμικά μοντελοποίησης επιχειρησιακών διαδικασιών παγκοσμίως. Αναλύονται τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητές του.Το Project System της SAP είναι ένα από τα πακέτα λογισμικού που παρέχει η εταιρεία για την παγκοσμίως διαδεδομένη πλατφόρμα μηχανοργάνωσής της. Αναλύονται τα χαρακτηριστικά και οι δυνατότητές του καθώς και ο τρόπος λειτουργίας του. Οι δυνατότητες αυτές ερευνήθηκαν μέσα από την ολοκλήρωση ενός προσομοιωμένου έργου.Στη μελέτη περίπτωσης μοντελοποιήθηκαν διαδικασίες με τη λογική των επιπέδων. Στην καταγραφή των διαδικασιών χρησιμοποιήθηκαν υπάρχοντα έγγραφα της Διεύθυνσης Κατασκευών (π.χ. οδηγίες εργασίας), συνεντεύξεις και συναντήσεις με το υπεύθυνο προσωπικό. Για ορισμένες διαδικασίες κατώτατου επιπέδου καταγράφηκε και η αλληλουχία των κινήσεων στο SAP με τη χρήση εικόνων από τα παράθυρα.Στα συμπεράσματα της εργασίας συγκαταλέγονται τα κέρδη που έχει η Ε.Π.Α. από τη μοντελοποίηση των διαδικασιών της. Στα κέρδη αυτά συμπεριλαμβάνεται η καταγραφή της ενδοεταιρικής γνώσης της οποίας η ορθή διαχείριση είναι σημαντικός παράγοντας για τη βελτίωση της αποδοτικότητας της εταιρείας. Η εύχρηστη και πλήρης κωδικοποίηση των μοντελοποιημένων διαδικασιών είναι καίριας σημασίας για την εύκολη πρόσβαση και επεξεργασία της καταγεγραμμένης ενδοεταιρικής γνώσης. Τα οφέλη για τους εργαζομένους κυμαίνονται από την αποδοτικότερη εργασία μέχρι την ευκολότερη προσαρμογή των νέων εργαζομένων σε κάθε θέση. Η λογική των επιπέδων (layers) στην οποία βασίστηκε η μοντελοποίηση των διαδικασιών της Διεύθυνσης Κατασκευών κατά τη μελέτη περίπτωσης δημιουργεί επαρκή βάση για τη συνέχεια του έργου της μοντελοποίησης των υπόλοιπων διαδικασιών. Επιπλέον, η χρήση του Project System προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα και λύσεις για τη διοίκηση όλων των πτυχών ενός έργου (οικονομική, χρονική κ.α.) και αποτελεί ισχυρό εργαλείο για τη Διεύθυνση Κατασκευών.