Διαχείριση της κατανάλωσης και της διανομής σε δίκτυα ύδρευσης με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) - Τζίλας, Γρηγόριος (2015)
Η διάχυση των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών στο παραγωγικό σύστημα επεκτείνεται προοδευτικά προς κάθε οικονομική δραστηριότητα, ακόμη και στη διαχείριση των δικτύων υποδομών. Οι μεταφορές, εδώ και καιρό, τελευταία η ενέργεια και η ύδρευση, ενσωματώνουν σήμερα τεχνολογικές λύσεις που βελτιώνουν τις συνθήκες παρακολούθησης (monitoring) και διαχείρισης σε πραγματικό χρόνο (real time management) αυτών των δικτύων και φυσικά το επίπεδο της παρεχόμενης υπηρεσίας. Αυτή η διπλωματική εστιάζει ακριβώς στα προβλήματα της διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης και αναζητά στρατηγικές για την βελτίωση της μέσω του σχεδιασμού ενός Συστήματος Παρακολούθησης της Κατανάλωσης και της Διανομής αστικών δικτύων ύδρευσης.Ουσιαστικά, η διπλωματική εργασία κινείται σε τρία (3) επίπεδα:1. Σε ένα πρώτο επίπεδο παρουσιάζεται η σχετική θεωρία που αναγάγει το πρόβλημα της διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης σε ένα πρόβλημα αντιμετώπισης των διαρροών και σε ένα πρόβλημα αναγνώρισης του «μοντέλου» ζήτησης – και προτείνει ως στρατηγικές αντιμετώπισης: α. Για την αντιμετώπιση των διαρροών: την συστηματική παρακολούθηση του «Υδατικού Ισοζυγίου», την οργάνωση του δικτύου με τη μορφή «Διακριτών Περιοχών» και τη «προηγμένης» διαχείρισης της (υδραυλικής) πίεσηςβ. Για την αναγνώριση του «μοντέλου» ζήτησης: τη δημιουργία μιας σειράς ποσοτικών δεικτών που αντιλαμβάνονται τη διακύμανση της κατανάλωσης του νερού στο χρόνο, ώστε και να αντιμετωπίζονται ενδεχόμενες υπερβολές (με την κατάλληλη τιμολογιακή πολιτική ή άλλα μέσα) και να μπορεί το δίκτυο να ανταποκρίνεται καλύτερα στη ζήτηση.2. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η σχετική θεωρία (ποσοτικοί δείκτες, Υδατικό Ισοζύγιο, Διακριτές Περιοχές) εφαρμόζεται για να κατανοήσουμε την οργάνωση και λειτουργία ενός δικτύου ύδρευσης, σε «πραγματικές συνθήκες», στην (περιορισμένη) περιοχή «Ιπποκράτης» του Δήμου Λαρισαίων.3. Σε ένα τρίτο επίπεδο, οι παραπάνω αναλύσεις δίνουν το έναυσμα για μια ριζική επανατοποθέτηση του θέματος της διαχείρισης των δικτύων ύδρευσης με το σχεδιασμό και την κοστολόγηση μιας «υπερκείμενης» πληροφοριακής υποδομής που είναι ικανή:α. να συλλέγει, μέσω ψηφιακών μετρητών, πληροφορία από τα υδρόμετρα που είναι εγκατεστημένα στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, και από βασικούς κόμβους του δικτύουβ. να επεξεργάζεται, με τη χρήση ενός Συστήματος Επιχειρησιακής Νοημοσύνης, αυτή την πληροφορία με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του δικτύου, την «παρακολούθηση» κρίσιμων παραμέτρων σε πραγματικό χρόνο, και την ανάληψη δράσης, με βάση τα αποτελέσματα της επεξεργασίας της πληροφορίας που συλλέγεται από τους ψηφιακούς μετρητές.