Αξιολόγηση της προβλεπτικής ικανότητας οικονομετρικών μεθοδολογιών και νευρωνικών δικτύων με εφαρμογή στην πρόβλεψη μεταβλητότητας του χρηματιστηριακού δείκτη S&P's 500 - Γρίβας, Αντώνιος (2015)
Σε μία εποχή όπου τα πάντα μεταβάλλονται με γοργούς ρυθμούς οι μελέτες στο σύνολό τους βασίζονται κυρίως στην αξιοπιστία των συστημάτων που χρησιμοποιούνται κάθε φορά και όχι στην δημιουργία νέων μεθοδολογιών. Συστήματα απλά (απλές μαθηματικές μέθοδοι) αλλά και πιο σύνθετα (νευρωνικά δίκτυα, γενετικοί αλγόριθμοι) κρίνονται ικανά κάτω από της αντίστοιχες κάθε φορά συνθήκες να ανταποκριθούν στο μέγιστο. Στόχος μας στην παρούσα έρευνα είναι η μελέτη της αξιοπιστίας αυτών των μεθοδολογιών και η αξιολόγηση της ικανότητας αυτών βασισμένη στην μεταβλητότητα που διακρίνει ένα σύστημα με εφαρμογή σε χρηματιστηριακούς δείκτες. Γίνεται μια ανάπτυξη των μεθοδολογιών ώστε να μπορεί να κατανοεί ο ενδιαφερόμενος την λειτουργία των συστημάτων πρόβλεψης, τις συνέπειες και την τελική απόδοση. Αναφέρονται οι μεθοδολογίες που εφαρμόζονται και τα αποτελέσματά τους Γίνεται εφαρμογή των μεθοδολογιών στον χρηματιστηριακό δείκτη S&P 500 και στα τελικά αποτελέσματα που λαμβάνουμε κατά την διάρκεια της έρευνας.