Επίλυση του προβλήματος δρομολόγησης οχημάτων παραλαβής και επίδοσης με αλγόριθμο προσομοιωμένης ανόπτησης - Καλπουρτζής, Ευάγγελος (2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται και επιλύεται το Πρόβλημα Παραλαβής και Επίδοσης με Χρονικά Παράθυρα (Π.Π.Ε.Χ.Π.) με την χρήση μετευρετικού αλγορίθμου Προσομοιωμένης Ανόπτησης (Π.Α.). Για την θέσπιση νέων λύσεων αναπτύχθηκαν ή προσαρμόστηκαν ευρετικές μέθοδοι που επιτυγχάνουν τόσο ευρεία όσο και λεπτομερή αναζήτηση στο χώρο λύσεων. Επιπλέον στον προτεινόμενο ολοκληρωμένο αλγόριθμο εξετάζεται η επανεκκίνηση της Π.Α., με συγκεκριμένη τακτική, για την εξέταση διαφορετικών γειτονιών στο χώρο λύσεων του προβλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο αναπτύχθηκαν τρεις στρατηγικές και αναλύθηκαν με βάση τα πρότυπα προβλήματα των Li και Lim (2001). Η αποτελεσματικότερη από τις τρείς στρατηγικές εντόπισε την καλύτερη δημοσιευμένη λύση (benchmark solution) στα πρότυπα προβλήματα με ποσοστό επιτυχίας 93%. Τα πειραματικά αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η προτεινόμενη μέθοδος επιλύει αποτελεσματικά το Π.Π.Ε.Χ.Π.. Τέλος, το εργαλείο λογισμικού που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας δύναται να αποτελέσει βάση για την περαιτέρω έρευνα που διεξάγεται στο εργαστήριο Συ.Σ.Πα.Λ. σε Προβλήματα Π.Ε.Χ.Π. αυξημένης πολυπλοκότητας.