Φωτοβολταϊκά συστήματα: μελέτη περίπτωσης νομού Χίου - Αγγελόπουλος, Βασίλειος (2015)
Σκοπός της εργασίας είναι να προσδιορίσει και να αναλύσει την φωτοβολταϊκή τεχνολογία και να αναδείξει τα περιβαλλοντολογικά, τεχνικά και οικονομικά οφέλη ενός φωτοβολταϊκού πάρκου. Για να πραγματοποιηθεί ο σκοπός της εργασίας κρίθηκε σκόπιμο να προσδιοριστούν ορισμένοι βασικοί και αρκετά σημαντικοί στόχοι. Ο πρώτος στόχος είναι να πραγματοποιηθεί καταγραφεί των ενεργειών που έχουν γίνει με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί καταγραφή και ανάλυση των διασκέψεων μεταξύ των χωρών παγκοσμίως οι οποίες είχαν ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος (καθώς και την αειφόρο ανάπτυξη). Στον συγκεκριμένο στόχο υπάγεται και η απελευθέρωση της ενέργειας, η δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου και η δημιουργία ενεργειακών εποπτικών φορέων τα οποία αποτελούν αποτελέσματα και εργαλεία για την προστασία του περιβάλλοντος. Επόμενος στόχος είναι η καταγραφή της ελληνικής αγοράς ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα πραγματοποιείται ανάλυση των αποθεμάτων λιγνίτη, των ελληνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των ελληνικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Από την συγκεκριμένη ανάλυση καθώς και από την ανάλυση της προστασίας του περιβάλλοντος αναμένουμε ως συμπέρασμα το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από την επένδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ανάλυση της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας με την οποία θα ασχοληθούμε εκτενέστερα στα κεφάλαια που ακολουθούν. Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί ανάλυση των βασικών συστατικών που συνθέτουν ένα φωτοβολταϊκό σύστημα που έχει ως σκοπό την παραγωγή και πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του δικτύου διανομής και μεταφοράς (δηλαδή δεν θα ασχοληθούμε με την ιδιοπαραγωγή). Η σύνταξη οικονομοτεχνικής μελέτης κρίνεται αναγκαία για να εντοπιστούν οι βασικότεροι τεχνικοί και οικονομικοί παράγοντες που επηρεάζουν μία εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου. Συγκεκριμένα, η οικονομοτεχνική μελέτη εγκατάστασης Φ/Β πάρκου θα λάβει υπόψη της ως περιοχή εγκατάστασης τον Νομό Χίου. Τέλος, θα ακολουθήσει η σύγκριση του φωτοβολταϊκού πάρκου με τον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ Α.Ε. που λειτουργεί στον Νομό Χίου και στην συνέχεια θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα της διπλωματικής εργασίας.