Eπιρροή των δαπανών σε θέματα Τ.Π.Ε. στην καινοτομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα - Ζαννάκης, Σαράντης (2015)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με το ρόλο και τη σημασία των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στην καινοτομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Αρχικά εξετάζει τους παράγοντες που, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, φαίνεται να επηρεάζουν την καινοτομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Στη συνέχεια επικεντρώνεται στην επιρροή των παρακάτω παραγόντων στην καινοτομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων: 1. Ικανότητες/Δεξιότητες εργαζομένων σε θέματα Τ.Π.Ε. 2. Δαπάνες και επενδύσεις σε Τ.Π.Ε. από την επιχείρηση 3.Ένταση χρήσης ΤΠΕ και e-business από τις επιχειρήσεις 4. Μέγεθος της επιχείρησης και κλάδος στον οποίο ανήκει Για τη διεξαγωγή του εμπειρικού τμήματος της εργασίας χρησιμοποιούνται τα αποτελέσματα μιας έρευνας που εκπόνησε το ΙΟΒΕ σε συνεργασία με την εταιρία MRB για λογαριασμό του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Είναι μια έρευνα που έγινε σε 800 επιχειρήσεις δέκα κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Για τη διερεύνηση της σχέσης των παραγόντων αυτών με την καινοτομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων χρησιμοποιούνται διάφορες στατιστικές τεχνικές όπως πινακοειδείς διασταυρώσεις (crosstabs), ανάλυση συσχέτισης , και λογιστική παλινδρόμηση. Η εργασία καταλήγει πως στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους είναι περισσότερο καινοτόμες σε σχέση με τις υπόλοιπες. Επίσης οι επιχειρήσεις που δαπανούν χρήματα για Τ.Π.Ε. και κάνουν έντονη χρήση των τεχνολογιών αυτών αυξάνουν τις πιθανότητες τους να καινοτομήσουν. Ακόμα ένα ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό σε θέματα Τ.Π.Ε. βοηθάει τις ελληνικές επιχειρήσεις στο να καινοτομήσουν.