Η ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας και το ενεργειακό γεωπολιτικό - γεωοικονομικό παίγνιο της νοτιοανατολικής Ευρώπης - Ανδριανόπουλος, Κωνσταντίνος (2015)
Στόχος αυτής της διπλωματικής είναι να καταλάβουμε κάτω από ποιές συνθήκες καλείται η χώρα να πάρει αποφάσεις σε θέματα ενέργειας, ώστε να χαράξει την εθνική μας ενεργειακή στρατηγική. Το ενεργειακό τοπίο στις μέρες μας είναι ρευστό, ασταθές και με συνεχείς ανακατατάξεις. Το ενδιαφέρον μας επικεντρώνεται στο «παιχνίδι» των αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου που σχεδιάζονται να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη και που θα διέρχονται από την Ελλάδα. Έτσι λοιπόν, έγινε προσπάθεια ανάλυσης του γεωπολιτικού παιγνίου γύρω από τους αγωγούς αλλά και γύρω από την στρατηγική των μεγάλων δυνάμεων (Ρωσία, Η.Π.Α), καθώς και στον μεταξύ τους ανταγωνισμό για το ποιά θα επικρατήσει στον έλεγχο των διαδρόμων προς την μεγαλύτερη ενεργειακή αγορά, που θα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.