Επιλογή βέλτιστου χαρτοφυλακίου με χρήση νοημόνων μεθόδων εμπνευσμένων από το φυσικό κόσμο (Nature Inspired Intelligence) - Λάγιος, Αθανάσιος (2015)
Αντικείμενο της εργασίας είναι η ανάλυση και η μελέτη μιας υβριδικής υπολογιστικής μεθόδου η οποία συνδυάζει έναν αλγόριθμο βελτιστοποίησης που βασίζεται σε αποικίες μυρμηγκιών (Ant Colony Optimization) που προέρχεται από τον χώρο των υπολογιστικών νοήμονων μεθόδων που εμπνέονται από φυσικά συστήματα (natural inspired intelligence) και μιας μεθόδου μη γραμμικού προγραμματισμού (Non Linear Programming) η οποία προέρχεται από τον χώρο της επιχειρησιακής έρευνας. Ο χώρος που εφαρμόζεται η υβριδική μέθοδος αποτελεί ένα πρόβλημα ενεργητικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου μετοχών όπου στόχος είναι η βελτιστοποίηση μιας συγκεκριμένης αντικειμενικής συνάρτησης η οποία εκφράζεται ως ένας συγκεκριμένος επενδυτικός στόχος.