Αξιολόγηση της επένδυσης εγκατάστασης αντλιών θερμότητας σε θερμοκήπιο - Λυμπερόπουλος, Νικόλαος (2015)
Σκοπός της παρούσας διπλωματική εργασίας είναι η αξιολόγηση της επένδυσης εγκατάστασης αντλιών θερμότητας σε θερμοκήπιο. Δηλαδή θα μελετηθεί και θα υπολογισθεί ο χρόνος που θα χρειαστεί ώστε να γίνει η απόσβεση του αρχικού κεφαλαίου που θα επενδυθεί, καθώς και το οικονομικό κέρδος που θα έχει ο επενδυτής από την εξοικονόμηση που θα προκύπτει κάθε χρόνο στους λογαριασμούς της ΔΕΗ από τη χρήση των αντλιών θερμότητας σε σχέση με αυτούς των μηχανημάτων του θερμοκηπίου. Αρχικά, γίνεται αναφορά στην ενέργεια. Πιο αναλυτικά, παρατίθεται ο ορισμός της ενέργειας και οι μορφές αυτής όπου και αναλύονται η κάθε μια ξεχωριστά. Έπειτα αναφερόμαστε στις πηγές ενέργειας με εκτενή ανάλυση των ανανεώσιμων και μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Στη συνέχεια, γίνεται μία λεπτομερής αναφορά για τις αντλίες θερμότητας και τα θερμοκήπια. Όσον αφορά στις αντλίες θερμότητας δίνεται ο ορισμός τους και γίνεται μια ιστορική αναδρομή αυτών. Περιγράφονται τα συστατικά τους μέρη, παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο κατηγοριοποιούνται και λειτουργούν, καθώς και οι ενεργειακές κλάσεις τους, ενώ όσον αφορά στα θερμοκήπια δίνεται ο ορισμός και η χρησιμότητα τους και γίνεται παράλληλα λόγος τόσο για τα υλικά κατασκευής όσο και για τις προβλεπόμενες περιβαλλοντικές συνθήκες εντός του θερμοκηπίου. Ακολουθεί η οικονομοτεχνική μελέτη της εγκατάστασης των αντλιών θερμότητας σε θερμοκήπιο, σύμφωνα με την οποία θα επιλεγεί η κατάλληλη θερμότητα για συγκεκριμένο θερμοκήπιο με σκοπό τη μέγιστη απόδοση θερμότητας και τα πλέον οικονομικά αποτελέσματα.Τέλος, μελετάται η βιωσιμότητα της συγκεκριμένης επένδυσης μέσω της οικονομικής αξιολόγησης της. Υπολογίζονται, δηλαδή, ορισμένοι οικονομικοί δείκτες οι οποίοι δείχνουν κατά πόσο είναι συμφέρουσα η πραγματοποίηση ή όχι μιας τέτοιας επένδυσης. Η οικονομική ανάλυση ολοκληρώνεται με ανάλυση ευαισθησίας της επένδυσης.