Ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής στην Μεσόγειο - Γιανιανίν, Στέφανι - Ραικο; Janjanin, Stefani - Rajko (2015)
Η μη εξάπλωση των Όπλων Μαζικής Καταστροφής αναμένεται να γίνει ένα από τα κεντρικά στοιχεία της πολιτικής του ΝΑΤΟ, αφού αυτή αποτελεί ένα κεντρικό στοιχείο των διεθνών συγκρούσεων του 21ου αιώνα. Στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ο αριθμός των χωρών που διαθέτουν ΟΜΚ αυξάνεται και σε συνδυασμό με ασταθή πολιτικά καθεστώτα έχει ως αποτέλεσμα την διατάραξη της περιφερειακής ασφάλειας. Το ΝΑΤΟ στην προσπάθεια του να συμβάλλει στη δημιουργία ενός κόσμου όπου επικρατεί η σταθερότητα και η ασφάλεια έχει ασχοληθεί εις βάθος με την τη διάδοση των Όπλων Μαζικής Καταστροφής και έχει απασχολήσει έμπειρες επιστημονικές ομάδες για την επίλυση του ζητήματος ενώ παράλληλα με τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες του έχει καταφέρει να μειώσει κατά πολύ τις απειλές και τους κινδύνους που προκαλούνται στην περιφέρεια της Μεσογείου από τη διασπορά των Όπλων Μαζικής Καταστροφής. Για τους παραπάνω λόγους είναι σημαντικό να μελετηθεί ο ρόλος της πιο σημαντικής στρατιωτικής συμμαχίας στον πλανήτη όσο αφορά την μη εξάπλωση των Όπλων Μαζικής Καταστροφής σε μια τόσο πολύτιμη περιφέρεια όπως είναι η Μεσόγειος.