Ιστοριογραφία και διπλωματία στην αρχαία Αίγυπτο: οι περιπτώσεις των κειμένων της Αμάρνα και των ιστοριών ΙΙ του Ηρόδοτου - Κοντόπουλος, Γρηγόριος - Ιωάννης (2015)
Η παρούσα μελέτη προσπαθεί να απαντήσει σε διάφορα ερωτήματα τα οποία γεννά η έρευνα των ελληνικών (Ηρόδοτος Ιστορίες II) και των Αιγυπτιακών πηγών (κείμενα της Αμάρνα) σχετικά με την διπλωματία, την ιστοριογραφία και τις επαφές μεταξύ των δύο λαών, και να αναπτύξει το πλαίσιο (επαφές, ελληνική και αιγυπτιακή ιστοριογραφία, τρόπος θεώρησης και καταγραφής παρελθόντος από Έλληνες και Αιγύπτιους) μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν αυτές οι διπλωματικές επαφές όπως φαίνεται μέσα από επιλεγμένα χωρία από τα κείμενα της Αμάρνα για την αιγυπτιακή πλευρά και τις Ιστορίες II του Ηροδότου.