Η διαμόρφωση μιας οργανωμένης εταιρικής σχέσης της Ε.Ε. με τους γείτονές της: το παράδειγμα της ένωσης για τη Μεσόγειο - Περάκη, Αναστασία - Γεώργιος (2015)
Με την παρούσα ερευνητική πρόταση επιχειρείται μια προσέγγιση των πρόσφατων πρω-τοβουλιών, που αφορούν την Ένωση για τη Μεσόγειο και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένω-σης με χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης. Επιδιώκεται δηλαδή να καταδειχθεί η σημασία των τρίτων μεσογειακών χωρών για την Ε.Ε. συνεπώς και η ανάγκη ή όχι της συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών καθώς και οι προσπάθειες που κατέβαλε η Ε.Ε. προς την κατεύθυνση αυτή με ιδιαίτερη έμφαση στην ευρωμεσογειακή συνεργασία. Επιζητείται ακόμη η παρουσίαση, ο εντο-πισμός ενδεχομένων αδυναμιών και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της σχέσης αυτής. Ζητή-ματα, όπως η ιστορική εξέλιξη της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, ο ιδιαίτερος ρόλος της Ευ-ρωπαϊκής Ένωσης στις διεθνείς εξελίξεις, η Ένωση για τη Μεσόγειο, η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και η περίπτωση του Πανεπιστήμιου της Ρόδου αποτελούν περαιτέρω αντικείμενο ε-ξέτασης.