Πολιτική Ερντογάν και Κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία - Μπέλλου, Όλγα (2015)
Η εργασία αυτή έχει ως σκοπό τη σκιαγράφηση της πολιτικής του πρώην Πρωθυπουργού και νυν Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο μείζον για την Τουρκία ζήτημα του Κουρδικού καθώς και την κατανόηση της βαρύνουσας σημασίας που κατέχει τόσο για την εσωτερική πολιτική της χώρας όσο και για την εξωτερική. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο τι παρέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλαδή για την τουρκική πολιτική στο Κουρδικό ζήτημα από τη σύσταση του κράτους ως και το 2003- για την πολιτική που χάραξε ο Κεμάλ Ατατούρκ και ακολούθησαν οι οπαδοί του αλλά και την ίδρυση και δράση του ΡΚΚ- όπου και εξελέγει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πρώτη φορά. Στο δεύτερο κεφάλαιο εξετάζουμε την πολιτική του ίδιου του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το 2003 μέχρι και σήμερα και τις εναλλαγές αυτής στο Κουρδικό. Γίνεται μια αναφορά στο ιδεολογικό υπόβαθρο της πολιτικής του (Δόγμα Νταβούτογλου), στις σχέσεις της Άγκυρας με το KRG αλλά και στο πως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας επηρέασε ή μη την εξέλιξη του Κουρδικού ζητήματος. Στο τέλος του δευτέρου κεφαλαίου παρουσιάζονται κάποια ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν μια ενδεχόμενη προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος αυτή τη στιγμή. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση των σύγχρονων εξελίξεων όπως διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή. Γίνεται λόγος για τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής και τις επιπτώσεις των αραβικών εξεγέρσεων και το πώς αυτές επηρέασαν το Κουρδικό ζήτημα. Στη συνέχεια γίνεται μια αναφορά για τις εξελίξεις στην πόλη Κομπάνι της Συρίας αλλά και το τρίγωνο Τουρκία-Κούρδοι-ΙΚΙΛ. Τέλος αναφέρονται εν συντομία οι σχέσεις της Άγκυρας με την Τεχεράνη, την Βαγδάτη και τη Μοσούλη.