Οι νέες προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία : το μεταναστευτικό πρόβλημα - Σπανουδάκη, Ελένη (2015)
Η οικοδόμηση της ενωμένης Ευρώπης συνιστά ένα από τα ριζοσπαστικότερα εγχειρήματα στην ιστορία των εθνών - κρατών που ξεπερνά την απλή συνεργασία στα πλαίσια ενός γενικότερου περιφερισμού. Αν και η οικονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η ευρωζώνη, η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία και η αποτυχία αντιμετώπισης σοβαρών προβλημάτων όπως το μεταναστευτικό, έχουν πληγώσει ως ένα βαθμό την αξιοπιστία της Ένωσης, η Ε.Ε έχει πετύχει τους πρωταρχικούς της στόχους και θεωρείται ως ένας από τους πιο επιτυχημένους Διεθνείς Οργανισμούς. Καθίσταται αναγκαίο η Ε.Ε να αναθεωρήσει την πορεία της, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις της εντεινόμενης παγκοσμιοποίησης.Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η ανάδειξη των νέων προκλήσεων για την ευρωπαϊκή ενοποιητική διαδικασία με σημαντικότερη εξ αυτών το μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Είναι αναγκαία μια συνεκτική προσέγγιση ώστε να ενταχθεί η διαχείριση της μετανάστευσης στους πρωταρχικούς στόχους της Ε.Ε, με πνεύμα κοινής ευθύνης και αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και σε σύμπραξη με τις τρίτες χώρες, για τη χάραξη κοινής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο που να λαμβάνει υπόψη τόσο το συλλογικό συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους.