Οι προσπάθειες των Βαλκανικών κρατών για ενταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Γιαννοπούλου, Κωνσταντίνα - Βασίλειος (2015)
Η πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων των Ανατολικοευρωπαϊκών χωρών κατά τη διετία 1989-1990, σηματοδότησε ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και έδωσε το έναυσμα να εκδηλωθούν οι διεκδικήσεις των επιμέρους εθνοτήτων που επί δεκαετίες καταπιέζονταν στο πλαίσιο της Ο.Δ της Γιουγκοσλαβίας. Ο πόλεμος που ακολούθησε, οδήγησε στην διάλυση της Ο.Δ Γιουγκοσλαβίας και στη δημιουργία ανεξάρτητων κρατών, τα οποία, προκειμένου να απαλλαγούν από τη συνύπαρξη των διαφόρων εθνικών ομάδων στα εδάφη τους, άσκησαν πολιτικές εθνικής κάθαρσης με μαζικές εξοντώσεις και διωγμούς. Τα γεγονότα αυτά επέδρασαν αρνητικά στην ομαλή εξέλιξή της περιοχής, καθώς και στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική της ανάπτυξη. Με τον όρο 'Δυτικά Βαλκάνια' αναφέρονται τα κράτη της περιοχής, των οποίων τα πολλαπλά και αλληλένδετα εσωτερικά τους προβλήματα αποτελούν πηγή σημαντικών απειλών για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια. Στρατηγικός επομένως στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια είναι η δημιουργία προϋποθέσεων σταθερότητας, δημοκρατικής ομαλότητας, λειτουργίας των θεσμών, συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας, αλλά και η εκπλήρωση συγκεκριμένων πολιτικών και οικονομικών κριτηρίων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η ένταξη των χωρών αυτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζεται η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, πόσο συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, αν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, καθώς και αν μπορούν τα Δ. Βαλκάνια να πετύχουν την συνεργασία και ευημερία τους μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πλαίσιο ανάλυσης και η δομή της παρούσας εργασίας, διαμορφώθηκε ως εξής: το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται ώστε τα κράτη αυτά να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν σχετικά με το κράτος δικαίου, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προστασία των μειονοτήτων. Τέλος τους λόγους προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, τη στρατηγική της διεύρυνσης, καθώς και τη στάση της Ελλάδας. Στο δεύτερο κεφάλαιο, επιχειρείται η ανάλυση της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στις χώρες αυτές, οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί και οι οποίες συμπυκνώνουν μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ενίσχυσή τους και αν μεσοπρόθεσμα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις ανταγωνιστικές πιέσεις της αγοράς στο εσωτερικό της Ένωσης. Τέλος, το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στα εθνοτικά προβλήματα της κάθε χώρας και τις ζώνες αποσταθεροποίησης στα Δυτικά Βαλκάνια.