Χρωστικές και ζωγραφική στα επιτύμβια μνημεία ελληνιστικής περιόδου - Χημικές αναλύσεις απ' τη νεκρόπολη Ρόδου - Ελευθερίου, Παναγιώτα (2015)
Τα επιζωγραφισμένα επιτύμβια μνημεία που έχουν βρεθεί στη Β.Ελλάδα δίνουν μια σαφή εικόνα για την επιτύμβια ζωγραφική ελληνιστικής περιόδου. Βασικά σημεία μελέτης είναι τα χρώματα ή χρωστικές ουσίες, οι τεχνικές, η τεχνοτροπία και η ταφική εικονογραφία. Τα αρχαιολογικά στοιχεία συνδυάζονται με αρχαιομετρικές αναλύσεις και συγκεκριμένα, φασματοσκοπικές αναλύσεις ακτίνων-Χ φθορισμού (ΧRF). Μια εφαρμογή των όσων γνωρίζουμε γίνεται σε γραπτά κονιάματα ελληνιστικής εποχής από τη νεκρόπολη Ρόδου. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων (χημικά στοιχεία) παραπέμπουν σε κάποιες χρωστικές και οδηγούν σε υποθέσεις/συμπεράσματα για την επιτύμβια ζωγραφική στην αρχαία Ρόδο.