Δημογραφική κρίση και ανάλυση θνησιμότητας στη Ρωσία - Αλεξέεβα, Ιρίνα - Σεργκέυ (2015)
Δημογραφία είναι η επιστήμη που ασχολείται με τη στατιστική μελέτη του πληθυσμού για να διαπιστώσει το σύνολο των κατοίκων, τη σύνθεση του, τις μεταβολές του και όλα τα φαινόμενα που τις προκαλούν. Σκοπός της μελέτης είναι η συναγωγή συμπερασμάτων για την υλική και ηθική βελτίωση των πληθυσμών και λήψη μέτρων για την αποτροπή επιζήμιων συνεπειών που ακολουθούν συνήθως μετά από διάφορες δημογραφικές μεταβολές. Μια σπουδαία εργασία που γίνεται για το σκοπό αυτό είναι η απογραφή του πληθυσμού, με την οποία διαπιστώνεται η ποσοτική και η ποιοτική κίνηση του και γίνεται μελέτη όλων των προβλημάτων που τον απασχολούν. Με την απογραφή επιτυγχάνεται και η στατιστική μελέτη της κινήσεως του πληθυσμού μιας χώρας σε σύγκριση με προηγούμενες στατιστικές. Μελετάται έτσι συγκριτικά η μετανάστευση, η αστυφιλία, η αύξηση ή η μείωση των γεννήσεων, των γάμων, των θανάτων, η μείωση πληθυσμού ορισμένων περιφερειών κ.α. και εξάγονται συμπεράσματα για τη βελτίωση της ζωής του πληθυσμού και την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων που δημιουργούνται με τις αλλαγές. Η θνησιμότητα είναι βιολογικό φαινόμενο με πολλές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις. Διαφοροποιείται ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, την οικογενειακή κατάσταση, τον τόπο διαμονής, διάφορες επιβλαβείς συνθήκες (κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα), την διατροφή, τις επικρατούσες συνθήκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την κληρονομικότητα. Η μελέτη της θνησιμότητας, σε συνδυασμό με τη μελέτη της αναπαραγωγικότητας και της μετανάστευσης, αποτελεί τη βάση για τηνεκτίμηση του μεγέθους του πληθυσμού στο μέλλον, στοιχείων που είναι απαραίτητα για τη διαμόρφωση της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της χώρας που μελετάται αλλά και για άλλες χώρες. Στην εργασία αυτή θα ασχοληθούμε με την δημογραφική κρίση της Ρωσίας και θα αναλύσουμε στατιστικά την θνησιμότητά της. Η Ρωσία είναι μια χώρα που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα αυτό μιας και η θνησιμότητα της είναι σχεδόν η διπλάσια σε σχέση με την μέση παγκόσμια θνησιμότητα και φτάνει τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και άλλες με μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας. Το αντικείμενο της διατριβής είναι η δημογραφική κρίση και η ανάλυση θνησιμότητας της Ρωσίας. Στόχος της εργασίας αυτής είναι η μελέτη και η ανάλυση της δημογραφικής κρίσης και η ανάλυση τάσεων και αιτιών που επηρεάζουν την ανάπτυξη του προβλήματος της θνησιμότητας της Ρωσίας. Για την επίτευξη του στόχου είναι απαραίτητο να επιλυθούν τα εξής: - Μια ιστορική αναδρομή και αναφορά σε παλαιότερες κρίσεις - Οι αιτίες από τις οποίες προκλήθηκε η δημογραφική κρίση - Οι ενδείξεις που μας δείχνουν ότι υπάρχει δημογραφική κρίση - Το επακόλουθο της κρίσης σε διάφορους τομείς - Παγκόσμιες τάσεις και σύγκριση με τη Ρωσία -Τρόποι εξόδου από την δημογραφική κρίση -Στατιστική ανάλυση θνησιμότητας με τα μοντέλα των Weibull και Gompretz.