Η Ε.Π.Ε και η φορολογία της - Μπολτέτσος, Αθανάσιος - Βασίλειος (2015)
Με την παρούσα μελέτη θα επιχειρήσω να περιγράψω το εταιρικό μόρφωμα των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης, ως αυτό ρυθμίζεται από το ελληνικό νομοθετικό καθεστώς. Από άποψη μεθοδολογίας, η εργασία θα διαιρεθεί σε τρεις ενότητες. Στη πρώτη θα περιγράψω τη σύσταση και τη λειτουργία της Ε.Π.Ε στη δεύτερη το φορολογικό καθεστώς στο οποίο υπάγεται και στην τρίτη θα αναφερθώ σε κάποια στατιστικά στοιχεία. Ο Ν. 3190 / 1955 είναι ο κύριος νόμος που περιγράφει το νομοθετικό καθεστώς για τη σύσταση και τη λειτουργία της Ε.Π.Ε. Το Ν.Δ 3843 / 58 περί φορολογίας Νομικών Προσώπων (Ν.Π.) καθώς και οι επιμέρους διατάξεις άλλων φορολογικών αποθεμάτων, αποτελούν το φορολογικό καθεστώς στο οποίο υπάγεται η Ε.Π.Ε.