Περίθλαση μονοχρωματικής δέσμης φωτός από διαφράγματα διαφορετικής γεωμετρίας - Λαζαρή, Εύη (2015)
Το φως έχει διττή υπόσταση. Άλλοτε συμπεριφέρεται ως ροή σωματιδίων και άλλοτε ως κύμα. Η θεωρία της περίθλασης μελετά τα φαινόμενα που δεν υπακούουν στις προβλέψεις της γεωμετρικής οπτικής αλλά ακολουθούν την κλασσική ηλεκτρομαγνητική θεωρία. Η παρούσα εργασία πραγματεύεται φαινόμενα περίθλασης σε οπτικό σύστημα. Στην εργασία αυτή αρχικά γίνεται περιγραφή του φαινομένου της περίθλασης. Διερευνώνται προβλήματα με διάφραγμα που διαπερνάται από μία φωτεινή δέσμη με γνωστό ηλεκτρικό πεδίο και σκοπός είναι ο καθορισμός της φάσης και του πλάτους του πεδίου σε κάποια θέση παρατήρησης που βρίσκεται πίσω από το διάφραγμα. Γίνεται εκτενής αναφορά στην περίθλαση κατά Fresnel που αντιστοιχεί στην περίπτωση που η επιφάνεια παρατήρησης είναι κοντά στο διάφραγμα καθώς και την περίθλαση κατά Fraunhofer που αφορά την περίπτωση όπου η απόσταση του διαφράγματος από το επίπεδο παρατήρησης είναι πολύ μεγάλη. Σχετίζουμε την κατανομή του φωτός στο διάφραγμα, με την κατανομή του φωτός στο επίπεδο παρατήρησης με ένα απλό μετασχηματισμό Fourier ή εναλλακτικά θεωρούμε την περίθλαση σαν μία γραμμική διαδικασία και ορίζουμε μία συνάρτηση μεταφοράς που περιγράφει τη διάδοση από το διάφραγμα στο επίπεδο παρατήρησης. Επιπλέον μελετώνται εφαρμογές της περίθλασης κατά Fresnel και Fraunhofer από ορθογώνιο, κυκλικό και τετράγωνο διάφραγμα και απεικονίζονται γραφικά η ένταση της περιθλόμενης ακτινοβολίας συναρτήσει της απόστασης, όπως επίσης, και εικόνες περίθλασης με τη βοήθεια της Matlab.