Μια εισαγωγή στη θεωρία παιγνίων - Στροπωνιάτης, Κώστας (2015)
Η θεωρία παιγνίων είναι ένας κλάδος των μαθηματικών ο οποίος χρησιμοποιείται για την ανάλυση ανταγωνιστικών καταστάσεων που η έκβασή τους εξαρτάται όχι μόνο από τις επιλογές ενός ατόμου ή και από την τύχη αλλά και απ' τις επιλογές των άλλων ατόμων ή παιχτων. Εφ' όσον η έκβαση ενός παιχνιδιού εξαρτάται απ'τις ενέργειες και τις αποφάσεις όλων των παιχτών, καθένας από αυτούς προσπαθεί να προβλέψει τις επιλογές των υπολοίπων με σκοπό να καθορίσει τη δική του βέλτιστη επιλογή.