Σχέσεις εξάρτησης τυχαίων μεταβλητών - Σωφρόνης, Γεώργιος (2015)
Στο πρώτο κεφάλαιο, παρουσιάζονται οι ορισμοί, τα δομικά χαρακτηριστικάκαθώς και οι ιδιότητες που έχουν οι τυχαίες μεταβλητές μεταξύ τους στημονοδιάστατη κατανομή. Επίσης, γίνεται μία εισαγωγή των μέτρων θέσης καιδιασποράς, ενώ τέλος γίνεται αναφορά στις κυριότερες κατανομές.Στο δεύτερο κεφάλαιο, επεκτείνεται η έννοια της τυχαίας μεταβλητής σεπερισσότερες διαστάσεις. Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην κοινή κατανομή τωντυχαίων μεταβλητών και κλείνει με τον ορισμό της ομοιόμορφης και της κανονικήςκατανομής για περισσότερες από μία τυχαίες μεταβλητές.Στο τελευταίο κεφάλαιο, παρουσιάζεται η έννοια των copulas (συζεύξεων),αναφέρονται οι ιδιότητες καθώς και οι κυριότερες οικογέννειες τους. Τέλος, γίνεταιμία σύντομη αναφορά στη διαδικασία προσομοίωσης των τυχαίων μεταβλητών γιατην αναπαράσταση της κάθε οικογένειας των copulas.