Αυτόματα και εφαρμογές - Κατρακάζου, Ιωάννα (2015)
Σε αυτή την πτυχιακή εργασία ασχολήθηκα με τη σύνδεση της θεωρίας ομάδων και της θεωρίας αυτομάτων.Αρχικά μελέτησα την έννοια της παράστασης μιας ομάδας καθώς και τα βασικά προβλήματα που εμφανίζονται στην μελέτη των παραστάσεων. Στην συνέχεια μελέτησα το γράφημα Cayley μιας ομάδας και την δράση της ομάδας στο γράφημα αυτό.Στο δεύτερο κεφάλαιο προσπάθησα να κατανοήσω τις έννοιες των αλφάβητων, των γλωσσών και των αυτομάτων (αυτόματα πεπερασμένα, ντετερμινιστικά κτλ.). Ακόμα μελέτησα τον τρόπο σχεδιασμού ενός αυτομάτου δοσμένης μιας γλώσσας.Τέλος, συνδυάζοντας τα παραπάνω, μελέτησα την έννοια της αυτόματης ομάδας και την κατασκευή αυτόματων τα οποία να αναγνωρίζουν συγκεκριμένες ομάδες. Επιπλέον, έκανα μια εισαγωγή στην μελέτη των γεωμετρικών ιδιοτήτων των αυτόματων ομάδων και πως αυτές μπορούν να ανιχνευτούν στο γράφημα Cayley.