Henri Poincaré «Η αξία της επιστήμης» - Ακοντίδης, Γρηγόριος; Φλεμοτόμος, Σοφιανός (2015)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζουμε το βιβλίο του Henri Poincaré «Η αξία της επιστήμης», το οποίο γράφτηκε το 1905. Η επιλογή του θέματος έγινε με σκοπό την σοβαρή μελέτη της σκέψης αυτού του μεγάλου άνδρα της μαθηματικής επιστήμης και με κίνητρο να «αγγίξουμε» έστω και κατ’ ελάχιστον την φιλοσοφία της έννοιας επιστήμη. Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε και θεωρούμε πραγματικά εντυπωσιακό είναι η διαχρονικότητα αυτού του βιβλίου. Εντούτοις, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι αναφέρονται θεωρίες οι οποίες έχουν ξεπεραστεί (π.χ. η θεωρία του αιθέρα). Αν αναλογιστούμε όμως, ότι η «Η αξία της επιστήμης» γράφτηκε έναν αιώνα πριν, δεν θα πρέπει να προκαλεί εντύπωση κάτι τέτοιο. Τα μαθηματικά, η φυσική και άλλες θετικές επιστήμες κατά το πέρασμα από τον 19ο στον 20ο αιώνα γνώρισαν μεγάλη πρόοδο. Παρ’ όλο λοιπόν που η επιστήμη έχει εξελιχθεί ραγδαία, οι απόψεις του Poincaré θεωρούμε ότι παραμένουν επίκαιρες.