Κοινωνικός αποκλεισμός και στάσεις των επιχειρηματιών για τα άτομα με αναπηρία - Τσάπαλα, Φλώρα (2015)
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγιστοποίηση του ενδιαφέροντος για την οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία. Ο κοινωνικός αποκλεισμός και η κοινωνική απομόνωση που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία στη καθημερινή τους ζωή, βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των επιστημονικών συζητήσεων. Η ανάπτυξη θεσμικών και νομικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της δημιουργίας και υλοποίησης προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρία είναι πλέον ορατή. Όμως, η κοινωνική ενσωμάτωση των ΑμΑ και συνεπώς και η επαγγελματική τους αποκατάσταση εκτός από το θεσμικό και νομικό πλαίσιο, επηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, όπως είναι οι κοινωνικές στάσεις και αντιλήψεις των πολιτών, οι γνώσεις που έχουν για τα άτομα με αναπηρία, καθώς και όλοι οι κοινωνικοί, οικονομικοί, πολιτισμικοί και ιστορικοί παράγοντες. Ως εκ τούτου, στόχος της παρούσας εργασίας αρχικά, είναι η διερεύνηση των στάσεων και των αντιλήψεων των επιχειρηματιών απέναντι στα ΑμΑ και στις διακρίσεις που υφίστανται σε πολλούς και σημαντικούς τομείς της ζωής τους. Δεύτερον, η διερεύνηση της διάθεσης των ίδιων των επιχειρηματιών να προσλάβουν άτομα με αναπηρίες στην επιχείρηση τους. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 550 επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα και τα ευρήματα της έρευνας καταγράφουν την στάση των επιχειρηματιών απέναντι στα άτομα με αναπηρία και προσδιωρίζουν την θέση των ΑμΑ στην ελληνική κοινωνία.