Μονογονεϊκές οικογένειες και ο κίνδυνος του κοινωνικού αποκλεισμού. - Αναγνώστου, Ανθούλα (2015)
Τις τελευταίες δεκαετίες οι μεταβολές όσον αφορά ατομικές επιλογές και τι; αναπαραγωγικές συμπεριφορές έχουν επηρεάσει σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες τη σταθερότητα του θεσμού του γάμου. Το γεγονός αυτό αντικατροπτίζεται τόσο από την πτώση γεννητικότητας (τη μείωση των γεννήσεων), τη μείωση του αριθμού των γάμων (γαμηλιώτητας), την αύξηση των διαζυγίων κάθώς και των γεννήσεων εκτός γάμου, όσο και από την εμφάνιση νέων μορφών συντροφικότητας. Οι αλλαγές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη ασάφεια ως προς τα όρια του θεσμού της οικογένειας, δηλαδή την αποδόμηση οικογενειακής ζωής, τη μετάβαση από τον οικογενειακό πυρήνα των δύο γονέων και τις οικογενειακές αξίες του γάμου σε πιο εξατομικευμένες μορφές. Οι μεταβολές ως προς τους τρόπους συγκρότησης της οικογένειας δεν περιορίζονται στη μείωση των γάμων, την αύξηση των διαζυγίων και τη μείωση του μέσου της οικογένειας, αλλά τις νέες μορφές συντροφικότητας και διαβίωσης: τη συμβίωση χωρίς γάμο, τα μονομελή νοικοκυριά, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις οικογένειες σε ανασύνθεση κλπ. Η αύξηση του αριθμού των μονογονεϊκών οικογενειών εγγράφεται στη συνολική μεταβολή των αναπαραστάσεων και των πρακτικών όσον αφορά την οικογενειακή ζωή, τις αλλαγές στους ρόλους των δύο φύλων, τον μετασχηματισμό του εξωτερικού κοινωνικοοικονομικού περιβάλλοντος, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και την σημαντική αύξηση των γυναικών-μητέρων με εξωοικιακή επαγγελματική απασχόληση. Οι σημογραφικές εξελίξεις τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις χώρες της Ευρώπης δείχνουν ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες αποτελούν μια πραγματικότητα, η οποία στατιστικά ολοένα γίνεται και πιο ορατή. Η σημερινή κατάσταση των μετασχηματισμών της οικογένειας καθώς και οι επιπτώσεις στα μέλη της, διαμορφώνουν την νέα κοινωνική δυναμική και αποτελούν αντικείμενο ποικίλων συζητήσεων και ερμηνειών. Αναμφίβολα με την επικράτηση των "νέων μορφών οικογένειας" δημιουργούνται νέες ανάγκες για παροχή υπηρεσιών πρόνοιας και στήριξης των οικογενειών, στα οποία η πολιτεία θα πρέπει να ανταποκριθεί.