Η κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κοινωνική διάσταση του θεσμού του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή - Γκόλφης, Παναγιώτης (2015)
Αντικείμενο της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι η κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η κοινωνική διάσταση του θεσμού του Ευρωπαϊκού Διαμεσολαβητή. Στο πρώτο μέρος της διατριβής παρατίθενται το θεσμικό πλαίσιο και οι στόχοι της κοινής κοινωνικής πολιτικής μέσω μιας ιστορικής αναδρομής, μια προσέγγιση της κοινωνικής συνοχής μέσα στην Ένωση και των μέσων για την επίτευξή της, οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας που έχουν θεσπίσει από τα κοινοτικά κείμενα και τέλος μια συγκριτική ανάλυση των προβληματικών, των επιτευγμάτων και των προοπτικών της κοινής κοινωνικής πολιτικής. Στο δεύτερο μέρος της διατριβής αποτυπώνεται το θεσμικό πλαίσιο και οι στόχοι του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή, η σημασία της ύπαρξης του ως βήμα διαμαρτυρίας και προστασίας των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών, η σχέση του με την ευρωπαϊκή κοινωνία μέσω μιας υπόθεσης εργασίας, μια συμπερασματική αξιολόγηση των σχέσεων αλληλεπίδρασης και αλληλεξάρτησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής και του θεσμού του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και τέλος μια αξιολόγηση των προβληματικών, των επιτευγμάτων και των προοπτικών του θεσμού.