Η κοινωνική διάσταση της περιβαλλοντικής πολιτικής στα πλαίσια της επικείμενης διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Βερβέρογλου, Σταματία (2015)
Στην παρούσα βιβλιογραφική έρευνα, επιχειρείται μια προσπάθεια να αναλυθεί όσο το δυνατόν διεξοδικότερα, η περιβαλλοντική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της επικείμενης διεύρυνσης. Συγκεκριμένα, αναδεικνύεται η πρωταρχική σημασία του περιβάλλοντος στη διαδικασία της διεύρυνσης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την προσχώρηση των δεκατριών χωρών. Η μελέτη είναι χωρισμένη σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος αποτελέιται από δύο κεφάλαια. Το κεφάλαιο Ι.1 είναι αφιερωμένο στην περιβαλλοντική πολιτική έτσι όπως εξελίχθηκε από τις αρικές συνθήκες που ίδρυαν τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες. Το κεφάλαιο Ι.2 αναφέρεται στα χρηματοδοτικά και τεχνικά μέσα που χρησιμοποιεί η Κοινότητα για την προστασία του περιβάλλοντος. Το δέυτερο μέρος της μελέτης μς τίτλο " η σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστασίας του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της επικείμενης διεύρυνσης", είναι χωρισμένο σε τέσσερα καφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο του δέυτερου μέρους (ΙΙ.1), περιγράφει συνοπτικά την τρέχων διαδικασία της διεύρυνσης και περιλαμβάνει πίνακες με τις σημαντικότερες ημερομηνίες σταθμούς της διαδικασίας αυτής. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται και περιγράφονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να υιοθετήσει μια συνδεδεμένη χώρα για να προχωρήσει στην κοινότητα. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην προενταξιακή στρατηγική που χρησιμοποιεί η Ε.Ε. για να βοηθήσει τις υποψήφιες χώρες να ετοιμαστούν για την είσοδό τους στην κοινότητα και τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο τονίζεται η σημασία της περιβαλλοντικής προστασίας για την προοπτική ένταξης των χωρών της Κεντρικής, Ανατολικής και Μεσογειακής Ευρώπης, ενώ παράλληλα επιχειρείται μια προσπάθεια καταγραφής της προόδου των υποψηφίων χωρών όσον αφορά την υιοθέτηση του Κοινοτικού Κεκτημένου στον τομέα του περιβάλλοντος (Κεφάλαιο 22), κατά την περίοδο 2000-2002.