Ορθολογικότητα και αξιολογική ουδετερότητα στις επιστήμες - Παντελιάδης, Αναστάσιος (2015)
Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο να σκιαγραφήσει συγκεκριμένες αντιλήψεις που έχουν σημειωθεί για την επιστήμη. Αφετηρία αποτελεί η ιστορία της Επιστημολογίας που ασχολήθηκε με την αναζήτηση καθολικών νόμων ή την απόρριψή τους στην επιστημονική πρακτική. Έννοιες κλειδιά είναι αυτές της εξήγησης, της ερμηνείας και της κατανόησης που αποτελούν και τα διαφοροποιά στοιχεία λεξιλογίου μεταξύ των θετικών και των κοινωνικών επιστημών. Οι έννοιες αυτές είναι οι πυλώνες για τα εξεταζόμενα της εργασίας, την αξιολογική ουδετερότητα και την ορθολογικότητα. Στόχος είναι η διαδρομή μας από το πρώτο μέχρι το τελευταίο μέρος της εργασίας να καταδείξει την ανάγκη αυτονομίας των κοινωνικών επιστημών και τη δυνατότητα σύστασης μιας κοινωνικής επιστήμης. Την ελπίδα αυτή τόνισε η βεμπεριανή επανάσταση και η σύζευξη αιτιώδους εξήγησης και ερμηνευτικής κατανόησης.