Οι σχέσεις παραγωγής και εκπαίδευσης και η ευρωπαϊκή εμπειρία: οι υπάρχουσες δυνατότητες επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κατηφόρη, Παρασκευή (2015)
Σημείο αναφοράς ευρωπαϊκής πολιτικής αποτελούν οι τομείς εκπαίδευσης και απασχόλησης. Η διαμόρφωση της ικανότητας των πολιτών να διεκδικούν θέσεις απασχόλησης (απασχολησιμότητα), καθώς και οι δεσμοί μεταξύ της αγοράς εργασίας και των διεκδικητών (κατάρτιση), είναι κύριοι στόχοι του κοινοτικού μηχανισμού. Η κοινωνική Ευρώπη στηρίζεται στην εξέλιξη δύο πολιτικών, της εκπαίδευσης και της απασχόλησης. Οι δύο αυτοί τομείς πολιτικής της Ε.Ε., σε συνδυασμό με την οικονομική ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού χώρου αποτελούν τα σημεία κοινωνικής πολιτικής της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, σχεδόν όλες οι κοινοτικές διατάξεις δημιουργούν δικαιώματα και υποχρεώσεις για τους πολίτες των κρατών μελών της Ε.Ε., ιδίως όσον αφορά την επαγγελματική ζωή. Η σημασία του ευρωπαϊκού δικαίου μεγαλώνει ανάλογα με την πρόοδο της κοινοτικής οικοδόμησης, τίθεται υπεράνω του εθνικού δικαίου και σε πολλές περιπτώσεις το αντικαθιστά. Επηρεάζει επομένως όλο και περισσότερο την επαγγελματική και την ιδιωτική ζωή των πολιτών των κρατών μελών. Αυτό ισχύει και για τα μέτρα της κοινοτικής κοινωνικής πολιτικής για την απασχόληση και την επαγγελματική κατάρτιση.