Κοινωνικός αποκλεισμός και ανήλικοι παραβάτες - Μποντόζη, Ροδάνθη - Γεώργιος (2015)
Οι ανήλικοι παραβάτες στην Ελλάδα αποτελούν ομάδα κοινωνικού αποκλεισμού. Η αυξητική τάση των ανηλίκων παραβατών την τελευταία δεκαετία αποτελεί ανησυχητικό φαινόμενο. Η κοινωνιολογία, η εγκληματολογία και η ψυχολογία αναπτύσσουν διάφορες θεωρίες για το φαινόμενο των ανηλίκων παραβατών. Η οικογένεια και το κοινωνικό περιβάλλον διαμορφώνει την κοινωνικοποίηση του ανηλίκου. Τέλος οι ανήλικοι παραβάτες είναι θύματα κοινωνικού αποκλεισμού.