Ο Τύπος στον ελληνικό εμφύλιο - Μουζακίτης, Σπυρίδων - Α. (2015)
Ο στόχος αυτής της εργασίας είναι να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αναπαριστούσαν τα γεγονότα οι εφημερίδες που εκδίδονταν κατά την περίοδο του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου (1944-1949), μιας περιόδου που αποτελεί μαύρη σελίδα για τη χώρα και που τα άκρως αρνητικά αποτελέσματά της γίνονται αισθητά ακόμη και στη σημερινή εποχή.Σε μία εποχή λοιπόν για την Ελλάδα, κατά την οποία εκδηλώνονται έντονες κοινωνικο-πολιτικές διαφορές, διαμορφώνονται αντιπαλά πολιτικά στρατόπεδα και παρουσιάζεται ένας έντονος φανατισμός, που οδηγεί σε εμφύλιες συρράξεις, είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα η έρευνα για το ποια ήταν η στάση του Τύπου και για το πως αντιμετώπισε αυτά τα γεγονόταΓια να υπάρξουν κάποια συμπεράσματα για την αντιμετώπιση και την αναπαράσταση των γεγονότων από τον Τύπο, πραγματοποιήθηκε μία έρευνα σε εφημερίδες που δημοσιεύονταν εκείνη την περίοδο. Η ανάλυση αυτών των εφημερίδων θα προσδώσει μία σαφή εικόνα και μία εμπεριστατομένη άποψη για τη στάση του Τύπου και για την αντικειμενικότητα ή υποκειμενικότητά του. Οι εφημερίδες αυτές από τον Εμφύλιο, προέρχονται από προσωπική συλλογή.