Ο ρόλος της χρήσης της φωτιάς στην κοινωνική εξέλιξη της ελληνικής φυλής (από τους προϊστορικούς μέχρι τους κλασσικούς χρόνους) - Κωνσταντινίδης, Βασίλειος - Νικόλαος (2015)
Η φωτιά ως φυσικό φαινόμενο είναι σύγχρονη με τη δημιουργία του κόσμου. Ενώ τα άλλα φυσικά φαινόμενα όπως ο αέρας και το νερό είναι απολύτως συνδεδεμένα με την ίδια την ύπαρξη της ζωής, η φωτιά χωρίς να είναι τελείως απαραίτητη, απετέλεσε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα από την εμφάνιση του ανθρώπου στον πλανήτη, το βαρόμετρο της ύπαρξής του, της εξέλιξής του και της βελτίωσης της ζωής του. Μπορεί η φωτιά στα πρώτα στάδια της ανθρώπινης ζωής να έπαιζε τον ίδιο ρόλο που παίζει ακόμη και σήμερα για τα υπόλοιπα ζώα, δηλαδή μια ενοχλητική, όσο και επικίνδυνη κατάσταση, που προκαλεί μόνο φόβο και δέος, απειλώντας τις πρωτόγονες κοινωνίες.Πολλά από τα επιτεύγματα του προϊστορικού ανθρώπου μένουν ακόμη ενσωματωμένα βαθιά στις ρίζες των σύγχρονων πολιτισμών μας. Η χρήση της φωτιάς, η κατοικία, η ένδυση, τα εργαλεία ξεκίνησαν τη βάση τους εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Η φωτιά με τη χρησιμοποίηση των σπηλαίων, τα ξύλινα ακόντια τα λίθινα χονδροφτιαγμένα εργαλεία είναι όλα όσα αποτελούσαν το σύνολο της υλικής του κληρονομιάς. Στην εργασία αυτή γίνεται μια προσπάθεια να αναλυθεί ο ρόλος της φωτιάς στην εξέλιξη των ανθρωπίνων κοινωνιών και η επίδρασή της στην διαμόρφωση της Ελληνικής κοινωνίας κατά τους προϊστορικούς χρόνους. Καταγράφεται η αποτύπωση της δύναμη της φωτιάς ως φαινομένου, στην κουλτούρα του έθνους μας, τόσο στην καθημερινή υλική ζωή, όσο και στην πνευματική μας ζωή. Μπορεί να ακούγεται παράξενο όμως πολλά σημερινά έθιμα, όπως η πυροβασία ή το πήδημα της φωτιάς κρατούν εδώ και χιλιάδες χρόνια, όταν η εξαγνιστική δράση της φωτιάς αποτελούσε πίστη των προγόνων μας.Καταγράφονται οι διαδικασίες που η φωτιά έγινε από ανεξέλεγκτο και καταστροφικό φυσικό φαινόμενο σε ελέγξιμο και χρήσιμο εργαλείο. Καταγράφονται οι μύθοι που δημιουργήθηκαν για να εξηγηθεί η δυνατή αυτή σχέση της φωτιάς με την εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας. Οι θεοί, ή ημίθεοι, οι τιτάνες οι γίγαντες και όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα που συνδέθηκαν με τα γοητευτικότερα ελληνικά παραμύθια, καταγράφονται στο μέτρο του δυνατού. Περιγράφονται τα σημαντικότερα επιτεύγματα της ελληνικής νόησης που έδωσαν στη χρήση της φωτιάς νέες δυνατότητες.