Ο ρόλος των νέων κοινωνικών κινημάτων στην ανάδειξη της κοινωνικής κατασκευής της έννοιας του εγκλήματος - Κίτσιου, Αγγελική - Χ. (2015)
Το έγκλημα ως κοινωνικό φαινόμενο αποτελεί μια μορφή κοινωνικής δράσης, ατομικού αλλά και συλλογικού χαρακτήρα. Η αξιολόγηση και η νοηματοδότηση του ως έννοια και ως δράση διαμορφώνεται σε σχέση με τις υφιστάμενες κοινωνικές και πολιτισμικές συνθήκες και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.Έχοντας ως θεωρητική βάση τις θεωρίες της σύγκρουσης για την κοινωνία και τη θεωρία της συμβολικής διάδρασης, επιχειρείται να αναδειχθεί, ότι το έγκλημα είναι μια κοινωνικά κατασκευασμένη έννοια, μέσω της ανάλυσης της δράσης των νέων κοινωνικών κινημάτων. Τα νέα κοινωνικά κινήματα, επιχειρώντας την εγκαθίδρυση μιας νέας διάρθρωσης της κοινωνικής ζωής, με τησυλλογική τους δράση προκαλούν ανακατατάξεις στην κοινωνική ζωή και συμβάλλουν ουσιαστικά στις κοινωνικές μεταβολές, αλλάζοντας τα στοιχεία της κοινωνικής διάρθρωσης, καθώς προσθέτουν νέες αξίες και νοήματα σε αυτήν. Το έγκλημα έχει αποτελέσει και αποτελεί μια κοινωνική δράση, που με τις ενέργειες των κοινωνικών κινημάτων, έχει αναπροσδιοριστεί, έχει επανοηματοδοτηθεί και έχει επανερμηνευθεί, ανάλογα με την επιρροή που κατάφεραν να ασκήσουν τα κοινωνικά κινήματα στο κοινωνικό σύνολο και κατ’ επέκταση στις υφιστάμενες θεσμικές επιταγές.