Κοινωνικοί παράγοντες και σχολική επίδοση: παιδιά οικογενειών με χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο - Τσιγκουνάκη, Αριστομένια Άννα (2015)
Η παρούσα πτυχιακή μελέτη έχει ως σκοπό να ερευνήσει, να μελετήσει, να περιγράψει και να αναλύσει την επίδραση που ασκεί το κοινωνικό – οικονομικό επίπεδο του οικογενειακού περιβάλλοντος στη σχολική επίδοση του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, στη παρούσα μελέτη θα επιχειρηθεί η ανάδειξη της σχέσης της σχολικής επίδοσης των παιδιών τα οποία προέρχονται από ένα οικογενειακό περιβάλλον με χαμηλό κοινωνικό – οικονομικό επίπεδο.. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα ερευνών, θεωριών, όρων, ορισμών καθώς και κοινωνιολογικών προσεγγίσεων θα καταγραφούν τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του οικογενειακού περιβάλλοντος όπως είναι η κοινωνική προέλευση, το επάγγελμα, το πολιτισμικό κεφάλαιο, ο γλωσσικός κώδικας καθώς και άλλοι σημαντικοί παράγοντες που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι, επηρεάζουν και πολλές φορές καθορίζουν τη καλή ή κακή σχολική επίδοση των παιδιών. Ως στόχο λοιπόν, έθεσα αφενός τη συλλογή, επεξεργασία και κατανόηση πληροφοριών, όρων και ορισμών που σχετίζονται με τους παραπάνω όρους, τα οποία συνέλλεξα μέσα από τη σχετική βιβλιογραφία και το διαδίκτυο και αφετέρου τη διερεύνηση των ερωτημάτων που μου «γεννήθηκαν» όσον αφορά τη σημαντικότητα και την επίδραση που ασκεί το οικογενειακό περιβάλλον στην σχολική επίδοση του παιδιού.