Η κλαδική ειδίκευση των χωρών και περιφερειών της Ευρώπης: μια συγκριτική ανάλυση των οικονομικών ετών 2008 και 2013 - Καραγκούνη, Ευστρατία (2015)
Το 2008 ακούμε για πρώτη φόρα τον όρο ‘οικονομική κρίση’ στην Ελλάδα και σταδιακά σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης. Αποτέλεσμα της κρίσης είναι η μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που αφορά τις επενδύσεις, τις τιμές του ΑΕΠ, την απασχόληση κτλ. Όλα τα παραπάνω έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών της χώρας, καθώς η μείωση ή η έλλειψη εισοδημάτων ωθούν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στα όρια της φτώχειας. Υπό αυτές τις συνθήκες, παρουσιάζονται φαινόμενα όπως αυξανόμενη τάση των ανισοτήτων στο εσωτερικό της χώρας καθώς και την υποβάθμιση στις συνθήκες κοινωνικής προστασίας και υγείας. Η παρούσα πτυχιακή εργασία επιχειρεί να συνθέσει το σκηνικό της απασχόλησης και των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας για 31 χώρες της Ευρώπης και τις περιφέρειες αυτών, τόσο για το 2008, όσο και για το 2013. Ο σκοπός είναι να καταγραφούν οι τυχόν αλλαγές στην απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη των χωρών και περιφερειών, ως αποτέλεσμα των οικονομικών και πολιτικών ανακατατάξεων που παρατηρούνται στις μέρες μας.