Ναρκωτικά και κοινωνικός αποκλεισμός: κοινωνικές πολιτικές αντιμετώπισής του - Ιακώβου, Νικολέττα (2015)
Η εργασία μου αποτελείται από δυο μέρη. Το πρώτο μέρος περιέχει το θεωρητικό της πλαίσιο και στοιχειοθετείτε από δύο κεφάλαια, Το πρώτο αναφέρεται στον γενικό ορισμό του Κοινωνικού Αποκλεισμού και κάνει αναφορά στους παράγοντες που συντέλεσαν στην γένεση του στον ευρωπαϊκό χώρο, τελειώνοντας με την ελληνική κατάσταση και εμπειρία πάνω στον κοινωνικό αποκλεισμό γενικά. Το δεύτερο ανοίγει το θέμα ναρκωτικά. Το κεφάλαιο αυτό ξεκινά με το τι εστί ναρκωτικά, δίνοντας στη συνέχεια την γενική κατάσταση που επικρατεί στον Ελληνικό χώρο. Τελειώνοντας με τον αποκλεισμό που αντιμετωπίζουν οι απεξαρτημένοι από την ίδια την κοινωνία Το δεύτερο μέρος αναφέρεται επιγραμματικά στο θέμα της κοινωνικής πολιτικής και τους τρόπους αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού των ουσιοεξαρτημένων. Αποτελείται από τρία κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται στην Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική, ξεκινώντας από το τι προβλέπεται για το θέμα του Κοινωνικού Αποκλεισμού, και συνεχίζει με τις πολιτικές που έχουν παρθεί για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και την απεξάρτηση. Επίσης εδώ καταγράφονται τα ευρωπαϊκά προγράμματα και οι πρωτοβουλίες που έχουν τεθεί σε ενέργεια και βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην συνέχεια, στο τέταρτο κεφάλαιο αποτελείται από τις Ελληνικές κοινωνικές πολιτικές που σχεδιάζονται ή επήλθαν σε εφαρμογή με σκοπό την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. Αρχικά κάνω μία αναφορά στο Ελληνικό Κράτος Πρόνοιας, προσπαθώντας να χαρτογραφήσω τη γενική εικόνα του σήμερα και του κλίματος που επικρατεί στο θέμα «Κοινωνική Ελληνική Πολιτική». Στη συνέχεια καταγράφονται με όσο το δυνατόν πληρέστερο τρόπο οι πολιτικές αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού σε ελληνικό επίπεδο και τα προγράμματα απεξάρτησης των ναρκομανών που έχουν τεθεί σε λειτουργία. Υποσημειώνω το γεγονός ότι όσον αφορά την Ελλάδα το παρόν μοντέλο που επικρατεί για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, έχει προέλθει από την σύσμιξη δύο διαφορετικών μορφών κοινωνικής αντίδρασης. Την κατασταλτική πολιτική, κατά την οποία στους ναρκομανείς πρέπει να επιβάλλεται ποινική δίωξη, και την θεραπευτική πολιτική, κατά τη οποία την οποία τα άτομα θα πρέπει να βοηθηθούν με ιατρική υποστήριξη και να απεξαρτηθούν. Ως πέμπτο κεφάλαιο αποτελεί το παράδειγμα της «Στροφής», στο οποίο καταγράφονται όλες οι υπηρεσίες και παροχές που μπορεί να προσφέρει ένα δίχτυο προς τους χρήστες και ιδιαίτερα προς τους έφηβους και τις οικογένειας τους. Κλείνοντας την εργασία αυτή, παραθέτω τα συμπεράσματα μου από την αξιολόγηση του θέματος με το οποίο έχω ασχοληθεί. Εδώ καταθέτω τις παρατηρήσεις μου για την λειτουργία των κοινωνικών πρακτικών έναντι του κοινωνικού αποκλεισμού, κατά πόσο είναι τελικά χρήσιμες και προσοδοφόρες ως προς τους τοξικομανείς και τέλος εάν πράγματι η κοινωνική πολιτική της Ελλάδος επιφέρει αποτελέσματα και είναι επάξια λειτουργική και μελλοντικά βιώσιμη. Δεν αποσκοπώ στην κριτική, ούτε στην καταγραφή νέων προτάσεων και πλάνων καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού, απλά κάνω μία μικρή αναφορά συμβουλευτικής παρότρυνσης, την οποία έχω συναντήσει σε πλύστες έρευνες που έχω μελετήσει.