Ανάπτυξη συστήματος για την κοινωνική ανάλυση της γεωγραφικής περιοχής των νησιών του Β. Αιγαίου με χρήση του ΓΣΠ ArcView - Ozbach, Alexander - Gietbar; Οζμπάχ, Αλέξανδρος (2015)
Ένα Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών - GIS (Geographic Information System), είναι ένα λογισμικό χαρτογράφησης το οποίο παρέχει πληροφορίες σχετικές με την τοπολογική διάταξη χωρικά κατανεμημένων στοιχείων, σε συσχετισμό με τα χαρακτηριστικά που έχουν τα στοιχεία αυτά. Με τη βοήθεια ενός GIS δίνεται η δυνατότητα συστηματικής καταγραφής, αποθήκευσης, ανάκλησης, επεξεργασίας, ενημέρωσης, ανάλυσης και γραφικής παρουσίασης δεδομένων με χωρική διάρθρωση. Με τη χρήση ενός GIS μπορεί να γίνει πλήρης εκμετάλλευση των δεδομένων που προκύπτουν από μία έρευνα και στατιστική ανάλυση, με τις ωφέλειες της οπτικοποίησης και γεωγραφικής ανάλυσης που προσφέρουν οι χάρτες.Είναι σημαντικό το γεγονός ότι τα εξερχόμενα των αναλυτικών προτύπων παρουσιάζονται στους υπεύθυνους της λήψης αποφάσεων με τη μορφή γραφικής πληροφόρησης, δηλαδή σε ένα φιλικό περιβάλλον γραφικών. Η δυνατότητα αυτή, καθώς και η δυνατότητα του χρήστη να επιλέξει την ποσότητα των πληροφοριών που περιέχονται στα αποτελέσματα της λύσης των αναλυτικών προτύπων, αποτελούν σημαντικά πλεονεκτήματα των GIS, γιατί διευκολύνουν την αλληλεπίδραση χρήστη – υπολογιστικού συστήματος και επιταχύνουν τη λήψη αποφάσεων.Ιδιαίτερα στις κοινωνικές επιστήμες, η ανάγκη καταγραφής και ανάλυσης κοινωνικών δεδομένων που αφορούν ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές είναι επιτακτική, ιδιαίτερα στα πλαίσια της τάσης που επικρατεί στην ΕΕ για σύγκλιση του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου όλων των ευρωπαϊκών περιφερειών. Στις περισσότερες αναλύσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν για την εξαγωγή των συμπερασμάτων τους γεωγραφικές πληροφορίες, τα αποτελέσματα παριστάνονται με ένα γράφημα ή έναν χάρτη. Οι χάρτες αποτελούν αναμφισβήτητα το καταλληλότερο εργαλείο για την αποθήκευση και την παρουσίαση πληροφοριών που έχουν χωρική διάσταση. Όμως, ενώ οι χαρτογράφοι φτιάχνουν χάρτες εδώ και χιλιετίες, τα GIS παρέχουν νέα και συναρπαστικά εργαλεία που βοηθούν στην επέκταση της επιστήμης και της τέχνης της χαρτογράφησης. Η στατική παρουσίαση των αποτελεσμάτων μιας έρευνας πάνω σε χάρτες, μπορεί επίσης να συμπληρωθεί με αναφορές, τρισδιάστατες εικόνες, φωτογραφικό υλικό και άλλα στοιχεία, όπως τη χρήση πολυμέσων. Ιδιαίτερα στις κοινωνικές επιστήμες, η ανάγκη καταγραφής και ανάλυσης κοινωνικών δεδομένων που αφορούν ευρύτερες γεωγραφικές περιοχές, είναι επιτακτική ανάγκη, ιδιαίτερα στα πλαίσια της τάσης που επικρατεί στην ΕΕ για σύγκλιση του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου όλων των ευρωπαϊκών περιφερειών.Η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της επέκτασης απαιτεί όλο και περισσότερο την έρευνα κοινωνικών επιστημών στην πανευρωπαϊκή κλίμακα για την πολιτική ανάλυση και την αξιολόγηση. Αυτό αφορά όχι μόνο τις μεμονωμένες πολιτικές και τις επιδράσεις τους στις μακρό και τοπικές κλίμακες αλλά και για τις συσσωρευτικές επιδράσεις τους να επιτύχει τους τρεις βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την ανταγωνιστικότητα, την οικονομική και κοινωνική συνοχή, και την βιώσιμη ανάπτυξη.