Κοινωνία-πολιτικό σύστημα-τρομοκρατία - Κεφαλάς, Γιώργος (2015)
Στο πρώτο κεφάλαιο, γίνονται αντικείμενο μελέτης οι θεσμοί του δημοκρατικού πολιτεύματος σε σχέση πάντοτε µε την τρομοκρατία. Είναι πολύ σημαντικό το Σύνταγμα και οι θεσμοί να μπορούν να αντιμετωπίσουν σύγχρονα φαινόμενα όπως η τρομοκρατία. Βέβαια, ακριβώς επειδή είναι ένα σύγχρονο φαινόμενο χρειάζεται «εκσυγχρονισμός» των θέσεων. Γι’ αυτό πολλές χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν νέους «αντιτρομοκρατικούς νόμους» για την προστασία όχι µόνο των πολιτών, αλλά και της δημοκρατίας. Παράλληλα, µε αναφορά στους θεσμούς, γίνεται αντικείμενο µελέτης και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τα ΜΜΕ τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Εάν και κατά πόσο διατηρούν τους κανόνες δεοντολογίας και µε τον τρόπο που αναφέρουν τα γεγονότα δεν θίγουν τα αθώα θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών. Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται προσπάθεια να µελετηθεί ο ορισμός της τρομοκρατίας. Εξαιτίας των εννοιολογικών δυσχερειών που παρουσιάζει η προσέγγιση της έννοιας της τρομοκρατίας για την μειονότητα των αναλυτών, η προσπάθεια οριοθέτησής της έχει χαρακτηριστεί ως «ναρκοπέδιο». Η πλειονότητα των αναλύσεων και των επιστημονικών προσεγγίσεων, ενώ αποδέχεται ως αναμφισβήτητο ιστορικό και πολιτικό γεγονός την πρακτική και την έννοια της τρομοκρατίας, αναλώνεται στην καταγραφή των µορφών έκφρασης της ή σε τρόπους αντιμετώπισης της. Σε αυτό το κεφάλαιο θα διατυπωθούν διάφοροι ορισμοί της τρομοκρατίας, όπως τους έχουν διατυπώσει διάφορες µεγάλες χώρες του κόσμου. Εκτός από τους ορισμούς της τρομοκρατίας θα γίνει αντικείμενο µελέτης η ιστορία της τρομοκρατίας και όταν υπάρχουν τρομοκράτες σε διάφορες συνθήκες ( σε πόλεμο ή σε µια δημοκρατική κοινωνία). Και επειδή η τρομοκρατία έχει πάρει µια σύγχρονη µορφή, σίγουρα έχει αλλάξει ο τρόπος που πράττει τα τρομοκρατικά χτυπήματα, µε νέας µορφής όπλα. Τέλος υπάρχουν πολλών ειδών τρομοκρατίας, όπως η κρατική, η διεθνής και η ατομική τρομοκρατία. Γίνεται προσπάθεια να γίνει ένας διαχωρισμός αυτών των διαφορετικών µορφών τρομοκρατίας. Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, πως φτάσανε οι διωκτικές αρχές στην εξάρθρωσή της και πως το αντιμετώπισαν τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Βέβαια οι ελληνικές αρχές δέχτηκαν βοήθεια από τις αντίστοιχες ξένες διωκτικές αρχές, δείχνοντας ότι η τρομοκρατία στην Ελλάδα αποτελούσε ένα ενδιαφέρον διεθνές θεία και για τις ξένες χώρες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, καθώς η Ελλάδα ετοιμάζεται να διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πολλά αρνητικά σχόλια έχουν διατυπωθεί από τον διεθνή Τύπο για την ασφαλή διεξαγωγή αυτών.