Ο πολιτικός, οικονομικός και ιδεολογικός επαναπροσδιορισμός της αμερικάνικης κοινωνίας ως συνέπεια του αμερικάνικου εμφυλίου πολέμου. - Σαραγάς, Γιώργος (2015)
Αμέτρητες είναι οι σελίδες που γράφτηκαν στην αγγλική βιβλιογραφία για το θέμα του Αμερικανικού Εμφυλίου. Δυστυχώς όμως η ελληνική ενασχόληση με έναν από τους σημαντικότερους πολέμους του 19ου αιώνα είναι ελάχιστη. Αυτή η εργασία προσπαθεί να καταπιαστεί με το περίπλοκο ζήτημα του Αμερικάνικου Εμφυλίου, το οποίο δεν αφορά απλώς μια πολεμική σύγκρουση ενός έθνους, αλλά μια πολιτική, οικονομική και κοινωνική σύγκρουση ενός έθνους το οποίο έχει χωριστεί στα δύο σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα. Η σύγκρουση όμως αυτή θα δημιουργήσει τελικώς, την μεγαλύτερη δύναμη που γνώρισε ο κόσμος μας τον 20ο αιώνα. Όμως το θέμα της εργασίας αυτής δεν θα είναι μια αναπαραγωγή ή μια ιστορική καταγραφή των γεγονότων του Εμφυλίου. Φιλοδοξεί να δώσει μια κοινωνιολογική ερμηνεία της δημιουργίας αυτής της υπερδύναμης. Θα προσπαθήσουμε μέσα από την ανάλυση του Εμφυλίου αλλά και των θεωριών για την συγκρότηση των Ευρωπαϊκών κρατών τον 19ο αιώνα, να δούμε πως θεμελιώνονται τα σύγχρονα Έθνη-Κράτη τον 19ο αιώνα. Η σύγκριση των Ευρωπαϊκών δυτικών κρατών με το κράτος των Η.Π.Α. θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την πορεία ανάπτυξης των σιτικών κρατών. Επίσης η σύγκριση θα μας δώσει την δυνατότητα να παρατηρήσουμε το αν ακολούθησαν παρόμοια μορφή ανάπτυξης και παρόμοια διαδικασία μετασχηματισμού σε Έθνη-Κράτη. Θα δούμε αν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα Ευρωπαϊκά κράτη και το κράτος των Η.Π.Α. και σε περίπτωση που υπάρχουν, θα δούμε γιατί διαμορφώθηκαν με αυτόν τον τρόπο. Στη συνέχεια με την παρουσίαση των παραγόντων και των γεγονότων που οδήγησαν στον Εμφύλιο Πόλεμο, θα δούμε πως ο πόλεμος μετασχημάτισε την κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών και πως αυτή διαμορφώθηκε ιδεολογικά, πολιτικά και κοινωνικά μετά το τέλος του πολέμου. Στόχος της εργασίας είναι να παρουσιάσει το πώς μετασχηματίστηκαν τα δυτικά κράτη και το γιατί ο μετασχηματισμός της κοινωνίας των Η.Π.Α. δημιούργησε την παγκόσμια υπερδύναμη του 20ου αιώνα.