Η κρίση των πολιτικών θεσμών και του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα το διάστημα 1935-1974 υπό το δεδομένο κοινωνικό περιβάλλον - Κιοσσές, Αριστείδης (2015)
Η δημοκρατική σταθερότητα και ο σεβασμός των πολιτικών θεσμών δεν αποτελούν για την ελληνική πολιτική ιστορία μια συνηθισμένη και επιβεβλημένη πρακτική. Μόλις τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται μια πολιτική σταθερότητα που διακρίνεται από συνέχεια και προστασία των πολιτικών θεσμών. Το διάστημα που προηγείται των τελευταίων 30 ετών χαρακτηρίζεται από έντονη πολιτική κρίση, αστάθεια, κοινωνική αναταραχή, συνεχείς παραβιάσεις του συντάγματος, πραξικοπήματα και πολιτικές συγκρούσεις. Η κρίση της περιόδου 1935-1974 σχετίζεται άμεσα με τις εξελίξεις και τις διεργασίες που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας. Άλλοτε οι πολιτικές ενέργειες προκαλούν κοινωνική αναταραχή και άλλοτε οι κοινωνικοί μετασχηματισμοί ενεργοποιούν διαδικασίες πολιτικής σύγκρουσης. Είναι εμφανές ότι οι πολιτικές εξελίξεις δε μπορούν να μελετηθούν ανεξάρτητα από τις αντίστοιχες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, πως το διάστημα 1935-1974 χαρακτηρίζεται και από κοινωνικοοικονομική κρίση.