Πρόσφυγες και κοινωνία των πολιτών: ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για τους πρόσφυγες και η δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων - Πούλου, Ελένη (2015)
Η Ελλάδα λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης αποτελεί μια γέφυρα που ενώνει την αναπτυγμένη δύση με τον υπόλοιπο κόσμο. Κατ' επέκταση αποτελεί το ζωτικό χώρο άσκησης της μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία αποτελεί το κύριο αντικείμενο μελέτης της εν λόγω εργασίας. Στο επίκεντρο τοποθετούνται η έννοια του πρόσφυγα και οι μεταναστευτικές πολιτικές (θεσμός ασύλου κα.), που διαμορφώνονται από τις χώρες υποδοχής προσφύγων, οι οποίες αναλύονται μέσα από το πρίσμα τόσο της κοινοτικής (Ε.Ε) όσο και της εθνικής πολιτικής αντίληψης. Η εικόνα που συναντάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυτή της αποφυγής της εισόδου του μετακινούμενου πληθυσμού στους κόλπους της, όσο αυτό είναι εφικτό, ή την όσο το δυνατόν ελεγχόμενη και μικρής διάρκειας εγκατάσταση, ενώ συγχρόνως παρατηρείται μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στην διαδικασία του πολιτικού ασύλου, που γίνεται εν γνώσει των επιμέρους κρατικών φορέων. Επιχειρείται η σύγκριση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας με διεθνείς συμβάσεις, εστιάζοντας στο κατά πόσο οι πολιτικές που διαμορφώνονται αυτήν την περίοδο σέβονται τις διεθνείς νόρμες. Παράλληλα προσεγγίζεται το ζήτημα των προσφύγων μέσα από την κοινωνία των πολιτών και την δυναμικότερη εκδοχή της, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Η μελέτη τεσσάρων ΜΚΟ (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Διεθνής Αμνηστία (τμήμα προσφύγων) και το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων) αναδεικνύει τη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών και το βαθμό στον οποίο αυτή τίθεται αντιμέτωπη ή επικουρεί τις επιλογές που χαράσσονται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Εν τω συνόλω η μελέτη πραγματεύεται την ανάλυση της υφιστάμενης νομοθετικής και πολιτικής κατάστασης με την οποία έρχεται αντιμέτωπη το ολοένα αυξανόμενο ρεύμα των προσφύγων, που μετακινείται από την εστία του για πολιτικούς, θρησκευτικούς, εθνικούς, εθνοτικούς και άλλους λόγους.