Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα: η περίπτωση της περιφέρειας Θεσσαλίας - Μυλωνάς, Αναστάσιος (2015)
Το περιεχόμενο της έννοιας ανάπτυξη είναι σήμερα πολυδιάστατο. Χρησιμοποιείται από πολλές επιστήμες και παίρνει πολλές μορφές, όπως πχ. αστική, κοινωνική, οικονομική, περιφερειακή, τοπική και πολλές άλλες. Στην παρούσα εργασία θα ασχοληθούμε με τις κύριες θεωρίες περιφερειακής ανάπτυξης. Αυτές προσπαθούν να ερμηνεύσουν κοινωνικές ανισότητες, και χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: τις αυτοεξισορρόπησης που αναφέρονται στην ανάπτυξη και της ανισορροπίας που αναφέρονται στην υπανάπτυξη. Για πολλά χρόνια οι πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης εκφραζόνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της κοινής Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής. Τα κύρια χρηματοδοτικά μέσα είναι τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής. Ωστόσο μετά την διεύρυνση το σκηνικό αλλάζει. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας γίνεται αναφορά στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μια τις 13 περιφέρειες τις Ελλάδας. Η Θεσσαλία είναι μια τις πιο ανεπτυγμένες της Ελλάδος, και παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα. Το 3ο ΠΕΠ Θεσσαλίας 2000-2006, είναι μια από τις πιο μεγάλες και σημαντικές χρηματοδοτήσεις στην περιοχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια. Έπειτα γίνετε μια αναφορά στο "Ιρλανδικό θαύμα" της δεκαετίας του '90, και μια σύγκριση με την Ελλάδα του σήμερα. Τελειώνοντας θα αναφερθούμε στις κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθήσει η περιφέρεια Θεσσαλίας για την νέα προγραμματική περίοδο (2007-20013), και στα αποτελέσματα και το μέλλον Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής.