Η ρωσική εξωτερική πολιτική στη Μεσόγειο σύμφωνα με τα γεγονότα της αραβικής άνοιξης - Γρεβενίτη, Ειρήνη (2015)
Το γεωπολιτικό σύμπλοκο της Μεσογείου και πιο συγκεκριμένα της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, υπήρξε πάντοτε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα περιοχή από πλευράς εστιών γεωστρατηγικής αστάθειας. Παράδειγμα αποτελούν τα γεγονότα της Αραβικής Άνοιξης. Η Ρωσία μάλιστα αισθανόμενη ότι απειλείται από την εξάπλωση των αραβικών εξεγέρσεων και φοβούμενη για παρόμοιες εξεγέρσεις στον Καύκασο όπου υπάρχουν μουσουλμανικές μειονότητες, λειτουργεί ως εγγυητής του συριακού status quo,απορρίπτοντας το σχέδιο του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανατροπή του Ασάντ. Παράλληλα όμως φρόντισε για την ναυτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Άλλωστε η Ρωσία δεν θα μπορούσε να μην ασκήσει εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο , όχι μόνο λόγω της γεωπολιτικής και στρατηγικής σημασίας της περιοχής αλλά κυρίως για τα διαπιστωθέντα αποθέματα ενέργειας(πετρέλαιο, φυσικό αέριο).