Η υπόθεση του Άντολφ Άιχμαν και η Ισραηλινή κοινωνία - Νικολακοπούλου, Έλενα-Αλεξία (2015)
Η παρούσα εργασία, η οποία λαμβάνει τη μορφή διπλωματικής εργασίας, με θέμα «Η Υπόθεση του Άντολφ Άιχμαν και η Ισραηλινή Κοινωνία», διακρίνεται σε τρία μέρη, καθένα από τα οποία, πραγματεύεται με διαφορετικές περιόδους της ζωής του Άντολφ Άιχμαν καθώς και με γεγονότα που στιγμάτισαν την κοινωνία του Ισραήλ. Πιο συγκεκριμένα: Στο πρώτο μέρος, γίνεται μία λεπτομερής αναφορά στη ζωή του Άιχμαν: από την γέννηση του, τις πρόωρες «ατυχίες» του, την ένταξη του στο Εθνικο-σοσιαλιστικό κόμμα και τα S.S έως την καθιέρωση του «ως ειδικό επί των Εβραϊκών Ζητημάτων» και τη σύλληψη του από πράκτορες της Mossad. Στο δεύτερο μέρος, περιγράφονται και μελετώνται οι Δίκες του Ολοκαυτώματος: Οι Δίκες της Νυρεμβέργης, των Κapos και Κastner. Τα τρία κεφάλαια που περιλαμβάνει το δεύτερο μέρος παρουσιάζουν μια γενική εικόνα των παραπάνω δικαστικών αγώνων, που έβαλαν τη σφραγίδα τους στην κοινωνία του Ισραήλ(Kapos, Kastner) προκαλώντας τεράστια ηθικά διλλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται ακόμη και σήμερα. Στο τρίτο μέρος, περιγράφεται και αναλύεται η ιστορική δίκη του Άντολφ Άιχμαν: οι στόχοι του Δαυίδ Μπεν-Γκουριόν ή καλύτερα τα «μαθήματα» που πρέπει να αποκομίσει από τη δίκη όλος ο κόσμος, η θέση της πολιτικής αγωγής, οι κατηγορίες, η υπεράσπιση, η απόφαση, η έφεση και η εκτέλεση του Άντολφ Άιχμαν.