Μια προσέγγιση του καθεστώτος των μονογονεϊκών οικογενειών και άγαμων μητέρων υπό το φως της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: οι περιπτώσεις της ελληνικής και σουηδικής έννομης τάξης - Δράκου, Δάφνη (2015)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αναλύεται το καθεστώς των μονογονεϊκών οικογενειών και των άγαμων μητέρων που ισχύει στην Ελλάδα αλλά και στην Σουηδία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Πρόκειται για μια συγκριτική μελέτη της Ελλάδας και της Σουηδίας στην οποία αναλύεται το φαινόμενο της μονογονεϊκότητας και των άγαμων μητέρων καθώς παρουσιάζεται ο ορισμός του κοινωνικού αποκλεισμού και οι διαστάσεις του σε σχέση με τις μονογονεϊκές οικογένειες αλλά και με τις άγαμες μητέρες σύμφωνα με τα συστήματα κοινωνικής πολιτικής της Ελλάδας και της Σουηδίας ως προς τα βασικά χαρακτηριστικά τους, την οικογενειακή πολιτική και την πολιτική για τους μόνους γονείς. Ο σκοπός της μελέτης αυτής είναι να καταγραφούν τα προβλήματα και οι ανάγκες των μονογονεϊκών οικογενειών καθώς και η προσφυγή τους πολλές φορές στην δικαιοσύνη έτσι ώστε να καταφέρουν να αποσπάσουν το δικαίωμα τους να αναλάβουν την επιμέλεια του παιδιού τους μόνοι τους. Μια ιδιαίτερη περίπτωση που ακολούθησαν την δικαιοσύνη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι οι ανύπαντρες μητέρες καθώς δεν μπορούσαν να δικαιωθούν στα εκάστοτε δικαστήρια των χωρών τους και απευθύνθηκαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να μπορέσουν να κατέχουν το δικαίωμα τους να έχουν παιδί μόνες τους και ειδικότερα οι δικαστικές υποθέσεις που έχουν πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα και στην Σουηδία. Συνοψίζοντας, θα παρουσιαστούν οι αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με την μονογονεϊκή οικογένεια σύμφωνα με την κοινωνική πολιτική έτσι ώστε να μπορέσουν να έχουν καλύτερη αντιμετώπιση από την πολιτεία είτε μέσω κάποιων επιδομάτων είτε μέσω των οικονομικών ενισχύσεων που το εκάστοτε κράτος πρόνοιας έχει αποφασίσει. Επίσης, θα περιγραφούν οι αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν εν γένει στο ευρωπαϊκό αλλά και ειδικότερα στο ελληνικό και σουηδικό θεσμικό πλαίσιο για τις ανύπαντρες μητέρες.