Κοινωνικός αποκλεισμός των ανέργων νέων - Μπαλαφούτης, Χρήστος (2015)
Ο βασικός στόχος της εργασίας είναι να αναλύσει τα φαινόμενα του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων που σχετίζονται με την εργασία. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται η επιστημονική προσέγγιση των όρων της εργασίας και του κοινωνικύ αποκλεισμού. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται θεωρητική προσέγγιση των όρων (ανεργίας κοινωνικού αποκλεισμού κλπ) στο σύνολο τους και ξεχωρίζονται τα κομμάτια που άπτονται της κοινωνιολογικής ανάλυσης και χρειάζονται για την κατανόηση του συνόλου της εργασίας. Στο τρίτο και τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η κατάσταση στηνΕυρώπη και παραθέτονται τα στατιστικά στοιχεία. Το πέμπτο και το έκτο κεφάλαιο εξετάζουν την αντίστοιχη κατάσταση της Ελλάδας και παρατίθενται τα στατιστικά στοιχεία. Τέλος, στο έβδομο κεφάλαιο εξετάζονται οι λύσεις και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των κοινωνικά αποκλεισμένων νέων στην αγορά εργασίας.