Όψεις κοινωνικής διοίκησης και ενεργοποίηση του τοπικού παράγοντα στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής - Ευσταθίου, Κωνσταντίνα (2015)
Το κράτος πρόνοιας, σήμερα, έχει αλλάξει προοπτική. Η παγκοσμιοποίηση των αγορών και το «άνοιγμα των συνόρων» στα πλαίσια ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου δεν αφήνουν περιθώρια να μιλάμε γι' αυτό με όρους του παρελθόντος. Τα κοινωνικά προβλήματα πλέον είναι εξατομικευμένα και οι λύσεις που απαιτούνται είναι κι αυτές εξατομικευμένες. Σημαντικό ρόλο στον εντοπισμό των προβλημάτων, θα επιτελέσουν οι τοπικές κοινωνίες, οι οποίες είναι εκ των πραγμάτων πιο κοντά στον πολίτη και μπορούν άμεσα να τον βοηθήσουν. Η εμφάνιση νέων μορφών αποκλεισμού κάνει επιτακτικότερη την ανάγκη λήψης μέτρων που θα βοηθούν το άτομο ώστε η ένταξή του στην αγορά εργασίας να γίνεται ομαλά και σύμφωνα με τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.